[imagebrowser id=750]
Mastita este o inflamatie a sanilor care poate progresa spre o infectie.
Se pot sesiza zone de roseata, intarituri, dureri sau caldura in sani si umflaturi in zona afectata.
Aceste simptome sunt adesea cunoscute si sub numele de “canale galactofore blocate” pentru ca adesea se simte un nodul.
Totusi, acest nodul nu este cauzat de un blocaj al canalului, ci de laptele care se afla in tesut in loc de a se afla in canal, ceea ce provoaca inflamatia si umflatura.
Mastita include frisoane, dureri de cap, temperaturi mai mari de 38,5 grade si epuizare. Aceste simptome sunt adesea cauzate nu de infectie, ci de laptele care intra in vasele mici de sange din sanul tau, fiind tratat de corpul tau ca o “proteina straina”.
Mastitele infectioase pot aparea ca urmare a stazei laptelui sau din cauza unui germen invaziv.
Unele femei care au avut mastita, au prezentat si sfarcuri crapate iar infectia ar fi putut intra prin aceste crapaturi sau fisuri, patrunzand pana in sistemul limfatic.
Mastita si mameloanele ombilicate
Femeile care sufera interventie chirurgicala pentru mameloanele ombilicate sunt, de asemenea, afectate de mastita. In cadrul acestei proceduri, chirurgul taie lobii (retea de canale subtiri, ductule) astfel incat acestea nu mai sunt conectate cu conductele, amplasate sub sfarcuri.
Exista doua posibilitati pentru efectuarea aceastei operatii. In cazul primeia, chirurgul taie toti lobii, iar in cazul celei de-a doua, taie doar o parte dintre acestia. Din acest motiv, procedura nu este recomandata femeilor care nu au copii.
Tratament
Mastita acuta
In cazul unei mastite acute, medicul prescrie un tratament de 10 -14 zile cu antibiotice. Chiar daca semnele si simptomele se reduc sau dispar complet, este foarte important ca intregul tratament sa fie urmat.
Masurile de autoingrijire, precum aplicarea unor comprese reci, continuarea alaptarii sau consumul abundent de lichide poate contribui la combaterea infectiei.
Totusi, in cazul unei scurgeri de puroi prin mamelon, alaptarea trebuie intrerupta pe perioada in care tratamentul antibiotic duce la regresia infectiei locale. Uneori, mastita poate necesita o interventie chirurgicala. Reluarea alaptarii se poate face la 3 -4 saptamani dupa tratamentul chirurgical, cand sanul este complet cicatrizat.
Prezenta unei mastite nu este o contraindicatie definitiva pentru alaptare.
Mastita cronica
Tratamentul mastitei cronice poate apela, daca este necesar, la utilizarea de progesteron, danazol si bromocriptina.
Mastita granulomatoasa
Uneori, este necesara administrarea unui tratament ce contine corticoizi (cortizon). Trebuie semnalata totusi posibilitatea unei necroze (distrugere locala a tesutului) si aparitia unui lichid asemanator cu puroiul, ca in abcesul mamar.
Material realizat de Dr. Samirah Yahya, specialist in cadrul clinicii NEI MEDICA ASIST.