Lactatia este nu doar o nevoie a bebelusului, o grija a mamei, ci si o legatura intre cei doi. Debutul acesteia ar trebui sa aiba loc la scurt timp dupa nastere, cand bebelusul se hraneste cu colostrul. Pe masura ce este atasat la san mai des, lactatia nu intarzie sa apara. Cel putin in teorie.
Orice specialist le recomanda mamelor sa stimuleze lactatia. Se spune ca cel mai bine va face asta chiar bebelusul, care prin miscarile naturale si instinctive va ajuta la extragerea laptelui. De mare ajutor insa se dovedesc a fi produsele ce il ajuta si pe mama si pe bebelus, respectiv pompa de san. Acestea au fost create ca drept nevoie a mamelor de a trece de barbaria mulsului, cum se practica odinioara.
Cum se stimuleaza lactatia
Exista in comert chiar si pastile sau ceaiuri care au potential in a ajuta lactatia. Riscul este insa de a da in cealalta extrema, a furiei lapteului, drept pentru care astfel de suplimente nu ar trebui consumate fara sfat cerut de la medic.
Lactatia va fi stimulata cu ajutorul unor pompe de san electrice. Avantajul acestora este ca nu implica efortul de a pompa manual, timp in care mainile grijulii ale mamei se pot ocupa si de alte lucruri. Sunt mai usor de folosit ca oricand si in timp util extrag laptele. Acestea nu doar ca stimuleaza lactatia prin miscarile specifice, sustinute constant, insa ajuta si la desfundarea canalelor.
Concret, sanii pot fi plini de lapte, insa acesta poate fi blocat cand micile canale sunt infundate. Procedura naturala este de a pompa putin cate putin pana cand acestea se desfunda. Pompa de san electrica in varianta de la Kidscare dispune de diverse trepte de intensitate, ce se adapteaza dupa puterea de rezistenta a fiecareia.
Poate fi pompa de san folosita oricand? In prima faza, aceasta poate stimula lactatia si chiar poate suplini efortul bebelusului de supt. Ulterior poate fi folosita in special cand cel mic doar si mama isi face rezerve de lapte. Aceasta nu trebuie insa sa inlocuiasca alaptarea in sine. De asemenea, mai ales la inceput durerea de sani ar putea fi un impediment asadar inainte de atasarea unei pompe de san se recomanda miscari, masaje la nivelul pieptului, pentru a face pomparea mai suportabila.
Alte griji – igienizarea pompei
Achizitia unei pompe de san ar trebui completata de un sterilizator. Acesta va curata in profunzime pompa si componentele ei, pentru ca alimentatia celui mic sa fie lipsita de grija bacteriilor. Un astfel de dispozitiv va fi util si cand vine vorba de recipientele de pastrare laptelui sau chiar cele cu care va fi alimentat copilul; exista sterilizatoare biberoane de o varietate ce multumeste orice mama, cu functii diverse si preturi pe masura. O varianta electrica ar putea fi una mai practica, iar Kidscare dispune de o varianta de acest gen, cu ciclu de sterilizare de 10 minute, dupa care se opreste singur.
Bebelusii au nevoie de lapte, singura hrana in primele 6 luni de viata, de 8 pana la 12 ori in 24 de ore. Este absolut firesc sa existe un interes major pentru cum se desfasoara alaptarea.