Orice femeie care a trecut peste nouă luni de sarcină poate să aibă diferite gânduri din cauza stresului suportat. A parcurs o perioadă de schimbări intense, mai ales din punct de vedere hormonal și de aceea stările ei sunt de înțeles. Chiar și după naștere, viața femeilor nu este chiar ușoară deși fericirea de a-și vedea copilul este foarte mare.
Mama și copilul în primul an de viață trebuie să stea împreună cât mai mult timp deoarece apropierea fizică are un impact major în dezvoltarea bebelușului. Specialiștii spun că acest lucru contează și asupra producerii de cortizol de-a lungul vieții la copil. Potrivit lor, copiii care sunt separați de părinți au un nivel de cortizol mai mare în sânge. Importanța îngrijirii materne este foarte mare, duce și la controlul nivelului de cortizol din sânge, nu doar în primul an de viață, ci pe tot parcursul vieții.
Funcțiile cortizolului în organism sunt:
- Această substanță este eliberată în sânge de hipotalamus (o parte a creierului), ca răspuns la stres. Prea mult cortizol poate afecta celulele din hipotalamus, produce deteriorarea acestora, tulburări de memorie, dificultăți de învățare și concentrare.
- Are rol în metabolismul proteinelor, carbohidraților și grăsimilor.
- Crește nivelul de zahăr din sânge.
- Previne eliberarea unor substanțe care produc inflamații în organism.
- Reduce procesele inflamatorii și inhibă procesele degenerative.
- Crește sinteza de glicogen în ficat.
- Stimulează activitatea hormonilor androgeni și are efect asupra glandelor de grăsime ale pielii. Acest lucru are consecințe asupra părului, acesta se îngrașă mai repede în situații de stres.
- Are acțiune diuretică, controlează diureza intestinală.
- Stimulează secreția de acid gastric.
- Scade activitatea sistemului imunitar al organismului.
La bebeluș stresul poate fi creat și de părinți. Aceștia observă imediat starea părinților și devin agitați. Dacă părinții sunt supărați, anxioși și deprimați, pot transmite starea lor copilului, pentru că bebelușul simte emoțiile negative ale acestora. Bebelușul are nevoie de contact fizic, de afecțiune, pentru a se calma. Prin dragoste din partea părinților se eliberează hormoni în creierul copilului care au efect de calmare și de stopare a producției de cortizol.
Părinții trebuie să se gândească la ceea ce simte bebelușul, să înțeleagă cât de vulnerabil este acesta și dependent de ei. Cu cât vor conștientiza mai mult aceste probleme și vor înțelege modul de viață al bebelușului, cu atât acesta va fi mai mult ferit de stres.
Cum se poate reduce nivelul de cortizol din sânge la oameni?
Cortizolul se poate reduce prin evitarea stresului. Cele mai simple metode de reducere a nivelului de cortizol la oameni sunt:
- Sportul și exercițiile aerobice pot menține sănătatea organismului, cresc nivelul de magneziu în organism și scad nivelul de cortizol din sânge.
- Râsul reduce cortizolul.
- Terapia prin dans și prin muzică elimină stresul și reduce nivelul de cortizol.
- Evitarea consumului mare de cofeină este de asemenea important.
- Somnul odihnitor și alimentația echilibrată scad stresul.
Oamenii în general suferă din cauza stresului emoțional. Acesta este la fel de rău ca stresul fizic și apare în mod frecvent. Când se produce, nu se mai elimină cortizolul din sânge și apar diferite probleme de sănătate pe termen lung. După un episod stresant, oamenii au tendința de a consuma dulciuri și de a bea apă. Acest lucru nu este bun pentru organism pentru că carbohidrații se transformă în glucoză iar aceasta este transformată în ficat în colesterol rău. Treptat se stresează ficatul, pancreasul, apar grăsimi în sânge și se produce un disconfort la nivelul creierului.
Uneori și Botezul poate produce stres la copil. În mod normal acest eveniment din viața copilului este o binecuvântare și trebuie realizată într-un mod în care să nu afecteze copilul. Părinții planifică cu atenție prima ieșire în lume a micuțului, stabilesc împreună cu preotul data pentru ceremonia de Botez, trimit invitații pentru botez pentru rude și prieteni pentru a le anunța fericitul eveniment și organizează o petrecere frumoasă care să rămână o amintire de neuitat pentru toți cei dragi.
Bebelușii sunt foarte vulnerabili și sensibili, ei simt stresul părinților sau al altor persoane din jur, chiar și atunci când acesta nu are legătură cu el. Pentru ca bebelușul să fie sănătos trebuie ferit de stres inutil pentru că deja el se confruntă cu diferite probleme de anxietate legate de conștientizarea propriului corp și al mediului înconjurător. El încă nu este conștient de lumea care-l înconjoară și de aceea are nevoie de ajutorul mamei sau al părinților pentru a înțelege că este în siguranță, îi vede ca un punct de ancorare în realitate.
În primele luni de viață și nu numai, părinții trebuie să comunice cât mai mult cu bebelușul în diverse moduri, pentru ca el să perceapă încet că există o realitate exterioară lui.