O viata noua aparuta intr-o familie inseamna un motiv major de bucurie, insa inseamna si foarte multe necunoscute, nopti nedormite si stres abatut asupra parintilor. La inceputul relatiei dintre bebelusi si parinti, cei din urma vor avea greutati in a-si da seama de ce plange cel mic sau ce doreste. Spre norocul parintilor moderni, exista site-uri precum www.ro-mamma.com, unde pot fi gasite toate informatiile necesare pentru un confort sporit al copilului.
Cea mai importanta perioada din viata unui bebelus este somnul. In orele in care viseaza, copilul se dezvolta si capata energie. Nu tot timpul insa, somnul bebelusului este linistit. Exista momente, cum ar fi perioada colicilor sau perioada in care apar dintisorii, cand somnul linistit este doar o amintire placuta. In aceste momente, bine sa te asiguri ca faci tot posibilul pentru ca noul membru al familiei sa se odihneasca.
Nu va trebui sa iti dai lucrare de doctorat in cresterea copilului, deoarece multe reguli le vei descoperi de una singura.
Sfaturi care te ajuta sa ii oferi bebelusului tau un somn perfect
1) Pune muzica linistitoare. Creierul bebelusului va percepe muzica drept un element asociat somnuluui si va adormi mult mai repede. Acelasi efect il au si cantecelele mamei, insa daca nu stii sa canti, este suficient sa ii lasi pe altii sa o faca.
2) Nu il lasa sa doarma ziua. Se poate vedea aici ca somnul din timpul zilei poate sa genereze o multime de neplaceri in timpul noptii. Bebelusul doarme 16 ore pe zi, asadar, va trebui sa doarma si ziua, insa cel mai bine este sa asocieze intunericul si linistea cu somnul, asadar, trebuie sa faci tot posibilul ca in perioada zilei sa fie activ.
3) Dezvolta anumite ritualuri. Este important sa dezvolti o serie de ritualuri care duc la anumite automatisme. O baita inainte de somn, un masaj sau muzica, pot fi asociate de bebelus cu somnul si ii pot crea un program extrem de bine conturat in acest sens.
4) Pune-l sa doarma in patut. Ori de cate ori vezi ca este somnoros, pune-l in patut. In felul acesta va asocia somnul cu patul si nu vei avea probleme cu el atunci cand nu va putea sa doarma pentru ca nu este la tine in brate. Evident, nu trebuie sa il lasi singur in patut daca vezi ca este agitat, insa trebuie sa eviti sa il iei in brate atunci cand incepe sa planga. Actionand asa nu doar ca ii vei oferi lui un somn perfect, insa iti vei oferi si tie un somn linistit.
5) Foloseste-te de suzeta. Suzeta este excelenta pentru bebelusi. Este adevarat ca nu trebuie sa fie folosita foarte mult timp, insa in timpul noptii, poate sa fie de un real ajutor. Conform medicilor, folosirea suzetei pe timp de noapte poate sa elimine inclusiv riscul de aparitie a mortii subite la bebelusi.
6) Nu crea agitatie atunci cand il hranesti noaptea. Daca aprinzi becul si vorbesti tare, bebelusul va crede ca dupa masa vine timpul de joaca. Cel mai bine este sa pastrezi o lumina difuza si sa vorbesti in soapta, in asa fel incat sa nu strici atmosfera de somn.
Somnul lui, la fel de important ca si somnul tau
Somnul bebelusului este la fel de important ca si somnul tau, asadar, este esential sa te asiguri ca doarme, pentru a putea sa dormi si tu. Mai multe articole in acest sens au scris si cei de la iubesti.ro, unde vei putea sa conturezi mult mai puternic cunostintele despre modul in care poti sa iti faci bebelusul sa doarna.