Amigdalita cronica hipertrofica reprezinta infectia si hipertrofia (marirea) amigdalelor de lunga durata. Este o inflamatie a amigdalelor provocata, cel mai frecvent, de virusi sau de bacterii. Amigdalele sunt situate in partea posterioara a gatului, cate una pe fiecare parte, avand rolul de a impiedica raspandirea infectiei in organism.
Amigdalitele sunt afectiuni caracteristice copilariei: dupa varsta de 8 ani, structurile limfoide incep sa se atrofieze (micsoreze) si frecventa amigdalitelor incepe sa scada. De aceea simpla hipertrofie a amigdalelor fara infectie, nu reprezinta un motiv suficient pentru amigdalectomie (scoaterea amigdalelor).
Amigdalita se manifesta prin urmatoarele semne si simptome: durere in gat, cefalee, febra si frisoane, ganglioni durerosi si mariti de volum in regiunea capului si gatului. Principalul simptom al amigdalitelor este prezenta gatului inflamat si dureros la care se mai adauga alte simptome aditionale, precum: febra, congestie nazala si guturai, noduli limfatici imflamati.
Cauzele aparitiei amigdalitei sunt: factori fizici: bautura rece, alimente prea reci/fierbinti, curent, care produc o iritatie la nivelul mucoasei sau factori infectiosi.
Tratamentul amigdalitei cronice este chirurgical, cu exceptia cazurilor cu contraindicatii absolute sau relative. Se poate efectua amigdalectomie (indepartarea chirurgicala a acestora), amigdalotomie (indepartarea partiala a tesutului amigdalian) sau criptoliza amigdaliana (distrugerea criptelor amigdaline). Ultimele doua tipuri de operatii sunt efectuate cu ajutorul radiofrecventei metoda caracterizata printr-o precizie deosebita, sangerare redusa, suferinta minima, recuperare rapida.
Sursa: www.copiisimamici.ro