Curatarea urechilor unui bebelus reprezinta un adevarat stres pentru parinti. De fapt nu este atat de complicat pe cat pare. In continuare gasesti cele mai comune dilemele parentale in ceea ce priveste ingrijirea urechilor sugarilor.
Baia de seara reprezinta pentru mine un mare stres. Nu stiu cum sa-i curat urechile ca sa nu intre apa.
Lobul urechii trebuie sa fie curatat in acelasi mod ca si restul corpului copilului. Nu-ti fie teama. Uda usor degetul si freaca lobul urechii, apoi clateste. Dupa baie sterge pliurile urechii cu un betigas cu bumbac special pentru bebelusi. Este important sa nu introduci betigasul in interiorul canalului auditiv. Acest lucru poate duce la impingerea cerii mai adanc si la crearea unui dop, care este foarte dificil de eliminat mai tarziu.
Copilul meu colecteaza ceva albicios in spatele urechilor. Ce este asta?
Sunt probabil resturile alimentare care se aduna in timpul hranirii. Lapte de regula se aduna si se usuca acolo. De aceea, urechile copilului ar trebui sa fie spalate in timpul baii de seara, acordand atentie nu numai locasurilor din ureche, dar si partii din spatele urechii. Apoi sterge pielea din spatele uerchii cu marginea prosopului. Ar trebui sa verifici daca in timpul mesei se scurg alimente in spatele urechii si sa stergi pielea.
Fiica mea isi framanta urechile in timpul somnului si cand o alaptez. Ar trebui sa ma duc la ORL?
Nu este nevoie. Sugarii au adesea tot felul de obiceiuri, care le permit sa se calmeze si sa se simta mai bine.Unii copii sug mamelonul, altii suzeta, iar altii se apuca de lobul urechii. Ei fac acest lucru, de obicei, atunci cand sunt obositi, inainte de culcare sau la sfarsitul alaptarii, atunci cand doresc sa ia un pui de somn. Acest lucru nu este ingrijorator, atat timp cat copilul nu plange, nu are febra si nu prezinta alte simptome de infectie.
Pot trata o infectie la ureche acasa, in cazul copilului de 5 luni? As dori sa evit administrarea antibioticelor.
Din pacate, in astfel de situatii, cand copilul este atat de mic, antibioticele sunt intotdeauna necesare pentru a preveni complicatiile. Amanarea antibioticelor ii poate face rau copilului. Unii parinti sugereaza introducera in canalul urechii a unui tampon cu alcool, frunze de muscata etc, dar nu putem face asta. Aceste lucruri pot sa faca mai mult rau. Nu sunt recomandate nici compresele calde in jurul urechilor, pentru ca, uneori, pot agrava inflamatia. De asemenea, nu folosi picaturi de urechi fara recomandarea medicului. In cazul in care au existat daune la timpan, utilizarea unor picaturi necorespunzatoare pot duce la afectarea auzului.