Sensibilitatea pielii bebelusului poate fi vizibila inca din primele ore de dupa nastere. Pielea acestuia este foarte subtire, vasele de sange putand fi foarte usor distinse. Tot la nivelul epidermei, se cunoaste probabil faptul ca glandele sudoripare nu sunt inca pe deplin dezvoltate, din aceasta cauza bebelusul putand avea o viziune eronata la cald sau la frig. De aceea, expunerea bebelusului in fata razelor solare fara ca acesta sa poata fi protejat de creme cu factor de protectie solara destul de ridicat poate cauza stratului subtire de piele, ducand uneori catre arsuri sau boli mai grave. Siguranta asupra unei epiderme complet formate si rezistenta in fata razelor puternice ale soarelui apare mult mai tarziu, atunci cand bebelusul se apropie de varsta de doi anisori. Chiar si atunci nu trebuie sa renuntati la lotiunile de protectie impotriva razelor solare, intrucat acestea pot deveni nocive si fata de adulti.
Ochii bebelusului reprezinta poate partea cea mai sensibila a corpului bebelusului. De cele mai multe ori, acestia se trezesc dimineata cu ochii „lipiti”. Asigurarea unei igiene eficiente in aceasta regiune este obligatorie pentru a ajuta la prevenirea aparitiilor diverselor boli oculare. Toaletarea ochilor bebelusului trebuie sa se realizeze atat dimineata, dupa trezire, cat si seara, dupa baita. Curatarea se va face cu ajutorul unei comprese sterile inmuiata in ser fiziologic. Intotdeauna folositi cate doua comprese pentru fiecare ochi al bebelusului, una pentru pleoapa superioara, iar cealalta pentru cea inferioara – si totul, pentru a nu se transmite o afectiune a unui ochi catre celalalt ochi mai sanatos.
Pielea de la nivelul fetei are nevoie de aceeasi atentie necesara igienizarii. Curatarea acesteia se va face tot cu ajutorul unei comprese sterile inmuiata in ser fiziologic, in fiecare dimineata, dupa trezire. Seara, pielea fetei nou-nascutului se va curata cu ajutorul lotiunei de spalat din cap pana-n picioare, avand grija la procedeul stergerii. Niciodata nu stergeti apasat pielea fetei, aceasta trebuind a fi facuta prin simpla tamponare cu ajutorului unui prosop moale. Chiar daca sunteti sigura de curatarea intregii regiuni a fetei, grijile dumneavoatra trebuie sa se indrepte de acum inainte catre mainile celui mic. Atingerea fetei cu mainile murdare va provoca imediat iritatiil la nivelul acesteia. De aceea, curatati cu prudenta de mai multe ori pe zi manutele bebelusului, fiind atenta la cutele din palma acestuia, dar si la deschizatura dintre fiecare degetel.
Articol realizat de Tatiana Tuţă