Ştiai că tonul este cel mai consumat peşte la nivel mondial? Nu degeaba a câştigat sufletele gurmanzilor de pretutindeni. Pe lângă gustu-i savuros, tonul are toate calităţile unui fel de mâncare sănătos: stimulează creşterea şi buna dezvoltare a organismului, reduce riscurile cardiovasculare şi nivelul de colesterol, stimulează buna funcţionare a sistemului imunitar şi…este aliatul perfect al oricărei diete.
Ori, dacă vrei să-i cunoşti istoria, află că oamenii de ştiinţă confirmă apariţia familiei tonului încă de acum 45 milioane de ani. Tonul este folosit ca sursă de hrană pentru oameni de mai bine de 2000 de ani şi, doar în Marea Mediterană, există aproximativ 240 crescătorii de ton consacrate. În plus, cercetătorii au descoperit relativ recent că tonul are în compoziţie şi seleniu. Seleniul activează ca un inhibitor al mercurului, aşadar, dacă încă mai există „sperioşi” care consideră riscant consumul de ton datorită conţinutului acestuia de mercur – aflaţi că seleniul contracarează conţinutul de mercur, riscurile fiind eliminate. Să-i dăm tonului aprecierea cuvenită şi să-l consumăm cât mai des, aşadar.
Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka şi finalistul concursului MasterChef este de asemenea un fan al tonului şi îl recomandă, mai ales acum – în apropierea sezonului cald – când silueta este în lumina reflectoarelor mai mult ca oricând. Chef Liviu Balint ţi-a pregătit o reţetă cu Eva Ton în suc propriu pentru zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei dragi fără să petreci prea mult timp în bucătărie.
Pe principiul „Nu lăsa pe mâine ce poţi degusta azi”, delectează-te cu o porţie de bruschete cu conserva Eva Ton în suc propriu ori de câte ori ai chef de ceva uşor, sănătos şi, nu în ultimul rând, savuros. Ai nevoie de o baghetă cu seminţe, o conserva Eva Ton în suc propriu, câţiva căţei de usturoi, o legătură de ridichi proaspete şi o lămâie. Taie bagheta în felii nici prea groase dar nici prea subţiri şi aşează-le pe o foaie de copt, într-o tavă. Stropeşte totul cu ulei de măsline şi puţină sare de mare. Lasă feliile la cuptor, cât se rumenească uşor, iar după ce s-au răcit niţel, freacă-le bine cu usturoi. Adaugă uniform pe fiecare bruschetă bucăţile de ton iar, la final, decorează minunăţiile cu ridichi tăiate rondele şi câteva feliuțe de lămâie. Masa este gata, publicul va fi cu siguranţă cucerit!
Chef Liviu Balint îţi recomandă să ai curaj şi să încerci cât mai multe modalităţi de preparare ale deliciosului ton. Pentru că nu se ştie niciodată cine va fi următorul MasterChef!