Mamicile asteapta cu nerabdare ca bebe sa faca tranzitia la hrana solida, si asta pe buna dreptate: e o etapa plina de aventura, in care cel mic incepe sa faca incet-incet cunostinta cu gusturi si texturi noi, sa exploreze si sa invete prin joaca. Dintre toate alimentele pe care urmeaza sa i le introduci in meniu, poate cel mai important este pestele. Nu doar ca ajuta enorm la dezvoltarea creierului, dar studiile arata ca iti poate feri micutul de cateva boli frecvente la aceasta varsta.
Daca stai de vorba cu un pediatru, iti va spune sa nu neglijezi locul pestelui in alimentatia puiului tau. Cu atat mai mult cu cat s-a descoperit recent ca somonul si pestele alb previn aparitia simptomelor de astm, alergie si eczema. Asta, cu conditia sa iti obisnuiesti copilul de mic cu el, adica imediat ce treceti la hrana solida.
Scade la jumatate riscul de astm
Specialistii de la Universitatea din Gothenburg (Suedia) au realizat un studiu pe aceasta tema, care a scos la iveala ca bebelusii hraniti cu somon si cu peste alb inainte de implinirea varstei de 9 luni isi dubleaza sansele de a ocoli astmul mai tarziu in viata. Se pare ca atat somonul, cat si codul ii feresc pe micuti de problemele respiratorii, cu precadere de respiratia suieratoare (wheezing) atat de comuna in primii cativa anisori de la nastere.
Cercetatorii spera ca rezultatele muncii lor ii vor incuraja pe parinti sa introduca cat mai de timpuriu pestele in alimentatia celor mici. Se stie ca una dintre problemele de sanatate frecvente ale copiilor de varsta gradinitei este wheezing-ul recurent, care ar putea fi astfel prevenit printr-un consum regulat de peste inca de la 7-8 luni.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.