[imagebrowser id=1038]Epiziotomia reprezinta o incizie ce se efectueaza in momentul nasterii bebelusului la nivelul perineului, procedura care se realizeaza pentru a preveni rupturile provocate de trecerea bebelusului prin canalul vaginal.
Chiar daca este una dintre tehnicile medicale des intalnite, in realitate epiziotomia nu se efectueaza la toate nasterile naturale, fiind una dintre deciziile medicale care difera de la caz la caz, in functie de starea pacientei, dar si de modul in care decurge nasterea. Cu toate acestea, epiziotomia poate deveni absolut necesara atunci cand femeia este expusa riscului unor rupturi aparute datorita unei nasteri dificile provocate fie de o greutate prea mare a bebelusului, fie de o pozitie incorecta a acestuia.
Cu alte cuvinte, epiziotomia are rolul de a preveni rupturile din timpul nasterii, vindecarea sa fiind mult mai usoara decat leziunile provocate de ruptura. De obieci, epiziotomia are loc sub anestezie. In cazul in care mama este deja anesteziata pentru a aduce pe lume bebelusul, intreaga zona va fi amortita, iar femeia nu va mai resimti durerea provocata de incizie. Atunci cand mama refuza anestezia epidurala efectuata in timpul nasterii, doar zona care urmeaza a fi incizata va fi anesteziata.
Dupa nastere, zona incizata va fi suturata de catre medici, care vor folosi, de obicei, ata care se resoarbe in asa fel incat firele sa nu mai trebuiasca a fi scoase.
Vindecarea epiziotomiei se face destul de rapid, insa va fi nevoie de o ingrijire speciala. In prima luna de la nastere, medicii vor recomanda ca zona sa nu fie spalata decat cu sapunuri cu PH neutru, fara a exista riscul ca echilibrul natural al pielii sa fie afectat. Compusii chimici continuti de sapun vor fi daunatori vindecarii. Cu toate acestea, se recomanda ca proaspata mamica sa ingrijeasca atent zona si orice problema ar aparea va fi anuntata de urgenta medicului specialist.