Inca din primele zile de la nastere medicii recomanda curatarea cu atentie a nasucului nou-nascutului.
Curatarea nasucului nou-nascutului va trebui sa se faca cu regularitate, de regula dupa imbaierea acestuia si nu numai atunci cand prezinta mucozitati ori semnele unei eventuale imbolnaviri.
Potrivit medicilor, secretiile ce se regasesc in nasucul nou-nascutului vor trebui extrase in fiecare zi intrucat pot deveni factori prielnici instalarii rinitelor cronice ori a infectiilor tractului respirator.
Secretiile abundente din nasucul nou-nascutului pot genera initial stranutul micutului, iar atunci cand lucrurile incep sa se agraveze, acestea determina o stare permanenta de tuse.
Curatarea va trebui sa se faca de catre parinti cu regularitate. Medicii recomanda acest procedeu dupa baia de seara intrucat nou-nascutul este mai linistit si secretiile pot fi extrase mai usor.
Parintii vor introduce in nasucul micutului putin ser fiziologic ori apa de mare, lasand sa isi faca efectul circa un minut-doua. De aceea, este recomandat ca in momentul introducerii serului fiziologic nou-nascutul sa stea intins pentru a nu se putea prelinge serul din nasuc. Ulterior, se poate folosi fie batista nou-nascutului, fie un dispozitiv cu rol in extragerea secretiilor nazale achizitionat din farmacii.
In cazul in care in timpul extragerii, parintii observa o culoare verzuie ori purulenta a secretiilor este indicat sa se adreseze medicului specialist pentru investigatii si pentru prescrierea unei medicatii corespunzatoare.
Incepand cu varsta de doi anisori parintii trebuie sa isi invete copiii sa foloseasca batista clasica, suflandu-si nasucul ori de cate ori simt nevoia.