In principiu nu putem vorbi doar de o anumita cauza care sa provoace sterilitatea la femei. De aceea, controalele medicale facute cu regularitate pot determina din vreme aparitia unor astfel de cauze.
Specialistii sunt de parere ca o femeie poate deveni sterila ca urmare a unor afectiuni hormonale, dar si ca urmare a unor anomalii prezente la nivelul uterului, ovarelor sau trompelor uterine. Prezenta infectiilor in mediul vaginal determina o alta cauza la fel de frecventa. Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca in ultima perioada tot mai dese sunt cauzele sterilitatii care apar ca urmare a unor probleme de ordin psihic.
Afectiunile hormonale sunt prezente in organism mai ales ca urmare a prezentei unei disfunctii ovriene. De regula hormonii ce sunt secretati de organism intr-o cantitate prea mica pot conduce la sterilitate sau, intr-un cuvant, la imposibilitatea femeii de a ramane insarcinata.
Colul uterin obturat, infectii cu bacterii, fibrom uterin, leziuni ovariene, chisturile ovariene, sindromul ovarului polichistic, trompe obdurate – toate pot determina sterilitatea femeii pentru o perioada destul de lunga sau uneori pentru totdeauna. De aceea, se recomanda tratamentul medicamentos sau interventiile chirurgicale de specialitate pentru a se reda astfel organismului vechea lui functionare.
Din punct de vedere psihic se poate vorbi despre sterilitate. Supararile de zi cu zi, stresul de la serviciu, starea de tristete accentuata de pierderea unei personae dragi pot conduce la aparitia sterilitatii. De aceea, este indicat sa vorbiti cu un psiholog.