[imagebrowser id=560]Chiar daca copiii au crescut mai bine de noua luni in uterul mamei, in lichidul amniotic, se poate intampla ca unora sa le fie teama de apa.
In primele luni de la nastere copii adora apa, fiind un mediu asemanator cu cel in care au trait vreme de noua luni. Cu toate acestea, incepand cu un anisor nu toti sunt la fel de receptivi atunci cand trebuie sa faca baie, fie sa se scufunde in piscina sau in apa marii. Tocmai de aceea, parintii vor trebui sa isi invete copiii sa iubeasca acest mediu, sa adore apa. Pentru acest lucru specialistii por recomanda cursurile de inot, o modalitate pentru ca teama de apa sa nu mai existe in viata niciunui copil. Imbaierea in cadita poate transforma aceasta fobie intr-o senzatie placuta si mult asteptata, in functie de abilitatile parintilor si a modului in care acestia cunosc cum anume sa ii atraga.
De la ce provine teama de apa?
Teama de apa poate aparea in viata copilului din cauza unei traume suferite de catre acesta pe parcursul vietii. Fie ca apa a fost prea calda, fie ca a existat riscul ca acesta sa se inece – toate pot deveni sursa fobiilor de apa la copil. In cazul in care copilul este impins impotriva vointei sale intr-un bazin acesta mai mult ca sigur nu va reusi sa isi invinga teama, ci din contra, va incerca sa se ascunda ori de cate ori se va afla in preajma ei.
Se poate intampla ca teama de apa sa fie determinata de un factor de ordin psihic. Simpla idee ca va trebui sa faca baie sau sa se scufunde intr-un bazin il va indispune si va refuza cu desavarsire acest lucru.
La fel de posibila este si transmiterea acestei temeri pe cale ereditara. In cazul in care unul dintre parinti se teme de apa, copilul il poate mosteni.
Foto: http://tb.ziareromania.ro / http://www.harmonycenter.ro