Atunci cand un cuplu este declarat infertil poate opta la mai multe tehnici de fertilizare pentru a deveni in cele din urma parinti.
In cazul in care nicio procedura medicala nu da rezultate se poate opta la incheierea unui contract cu o mama surogat sau purtatoare de sarcina pe parcursul celor noua luni, care va avea drept scop aducerea pe lume a bebelusului cuplului contra unor interese morale sau materiale.
La fel de posibila este si situatia in care cuplul nu are probleme de fertilitate, dar mama nu va putea sa duca la bun sfarsit sarcina ca urmare a unor probleme medicale destul de serioase. De cele mai multe ori adevarata mama a copilului poarta denumirea de mama surogat in cazul in care sarcina s-a obtinut printr-o procedura de inseminare artificiala in cazul in care aceasta are probleme legate de fertilitate.
De asemenea, in cazul in care ambii parteneri sunt declarati infertili, medicii vor recolta de la acestia atat ovule, cat si sperma pentru a se putea obtine embrionul ce ii va fi implantat mamei surogat.
In cazul in care mama biologica trece prin probleme medicale destul de serioase, de la sindromul ovarului polichistic, boli genetice, varsta inaintata, menopauza sau anumite tratamente chimioterapeutice se poate solicita sprijinul unei mame surogat. Si in cazul in care mama biologica are uterul extirpat ca urmare a unei interventii medicale, dar si fibrom uterin sprijinul mamei surogat poate fi la fel de benefic.
In Romania, in ultima perioada, solicitarile pentru o astfel de mama purtatoare sunt destul de mari mai ales in cazul cuplurilor care nu mai au nicio urma de speranta…