Psihologii considera ca acei copii care mint, au IQ-ul mai mare. Mai mult, Angela Crossman, doctor in psihologie, spune ca micutii mincinosi sunt mai sociabili si mai usori adaptabili in adolescenta.
Expertii dela Parenting.comau pregatit un mic indrumar al motivelor care ii determina pe copii sa minta, in functie de varsta.
Copilul mic: 2, 3 ani
La aceasta varsta, prichindelul tau este inca inocent. Va minti pentru a se dezvinovati sau pentru a obtine un obiect pe care si-l doreste foarte tare. Specialistii te sfatuiesc sa nu il pedepsesti pentru ca inca nu pricepe ca a gresit. In loc sa il intrebi acuzator: “Cine a spart vaza”, mai bine fa o afirmatie de genul: “iata, vaza estesparta”. Daca il iei prea tare, va minti pentru a se apara.
Prescolarul
Asta este varsta la care copiii dau frau liber imaginatiei. Prescolarul minte din joaca sau pentru a-si crea un scenariu imaginar ideal. Nu este neobisnuit nici ca micutul sa insiste ca lumea gandita de el este reala. Psihologii te sfatuiesc sa nu iti faci prea multe griji. Este o faza fireasca prin care trece copilul si nu e bine sa intervii brutal, spunandu-i ca lumea viselor lui nu este adevarata. Lasa-l sa fantazeze in voie pentru ca inca isi permite sa faca asta.
Scolarul
Aceasta este varsta asa ziselor minciuni prosociale, cand copilul incepe sa inteleaga ca poate sa influenteze relatiile interumane. Este si perioada in care micutii incep sa aiba motive intemeiate ca sa minta. De exemplu, ii e teama ca te va dezamagi. Ori de cate ori planuiesti sa-l pedepsesti, incearca sa afli motivul pentru care a mintit.
Preadolescentul
In aceasta perioada, copilul incepe sa capete independenta si sa aiba o perceptie de sine mult mai coerenta. Va minti ca sa incerce sa scape de responsabilitati sau sa castige un plus de libertate. Vestea buna: acum va intelege de ce il pedepsesti asa ca poti sa ii explici ca minciunile lui nu fac altceva decat sa va strice relatia.
Sursa: www.modista.ro