Atunci când tu și partenerul sunteți pregătiți să întemeiați o familie, încercările numeroase pentru obținerea unei sarcini, fără însă a avea succes, pot conduce la o stare de frustrare. Cu atât mai mult acest lucru devine copleșitor, dacă știi că ai făcut eforturi pentru a maximiza șansele de reușită, ca de exemplu ai avut relații sexuale frecvente în timpul ferestrei fertile sau ți-ai instalat o aplicație pentru a te ajuta să identifici ovulația.
Trebuie să știi că infertilitatea este definită ca lipsa apariției unei sarcini după un an în care cuplul a întreținut raporturi sexuale regulate și neprotejate. Ceea ce trebuie să mai știi este că infertilitatea poate afecta ambii parteneri, deci poate fi de tip feminin sau masculin. Contrar multor concepții, pentru infertilitate nu este răspunzătoare doar femeia. Prin urmare, pentru a afla cauza infertilității, este necesar ca împreună cu partenerul să vă programați la medicul specialist în infertilitate.
Ce cauzează infertilitatea?
Dacă mult doritul bebeluș se lasă așteptat, cu siguranță ți-ai pus întrebarea de ce nu rămâi însărcinată. Așa cum ai aflat din introducere, vorbim de infertilitate dacă încercările au loc de un an de zile sau mai mult. Este important ca în această etapă cuplul sa se adreseze medicului. Mai jos îți prezentăm posibile cauze ale infertilității de tip feminin și masculin. Totodată, vei afla despre ce înseamnă și ce presupune inseminarea artificială, dar și fertilizarea în vitro. Să le luăm pe rând!
Cauze de infertilitate la femei:
chlamydia sau gonoreea netratate;
lipsa ovulației;
trompele uterine înfundate, astfel că sperma nu poate ajunge la ovul;
calitatea ovocitelor;
forma uterului care face dificilă implantarea unui ovul fecundat;
endometrioza;
fibromul uterin [1].
Cauze de infertilitate la bărbați:
chlamydia sau gonoreea netratate;
număr scăzut de spermatozoizi;
motilitate slabă a spermatozoizilor (nu sunt suficient de rapizi pentru a ajunge la ovul);
spermatozoizii nu sunt de calitate, forma acestora este modificată;
materialul seminal este gros și împiedică mișcarea ușoară a spermatozoizilor;
lipsa completă a spermatozoizilor [2].
Există și alte cauze ale infertilității masculine, precum dereglări hormonale sau existența unor obstrucții la nivelul canalelor prin care circulă spermatozoizii, defecte care pot fi congenitale. Sunt și situații în care sperma nu este ejaculată în afara penisului, ci în vezica urinară (în special la diabetici).
Soluții:
Mai sus ai aflat despre cele mai întâlnite cauze ale infertilității feminine, respectiv masculine, dar trebuie știut și faptul că pot exista cauze mixte ale infertilității, adică ambii parteneri au o problemă.
Prin urmare cauza trebuie găsită și remediată. Uneori, în urma analizelor, a ecografiei și a examenului clinic se poate ajunge la concluzia că este puțin probabil să se obțină sarcina pe cale naturală și se intervine cu metode medicale de reproducere umană. Procedurile ce se pot efectua în scopul obținerii unei sarcini sunt:
Inseminare intrauterină cu spermă de la partener;
Fertilizare in vitro.
Probabil te întrebi care este diferența între cele două proceduri. Inseminarea artificială implică fecundarea în mod natural. Mai precis, se introduce sperma îmbunătățită în cavitatea uterină, cu un cateter special. Astfel, fecundația se produce natural în trompele uterine.
Fertilizarea in vitro reprezintă transferul embrionului în cavitatea uterină, celulele sexuale fiind fecundate în laborator. Este un procedeu care depinde de factori precum: vârsta femeii, valorile spermogramei, calitatea genetică a celulelor sexuale.
Trebuie știut faptul că infertilitatea este o problemă de sănătate tot mai frecvent întalnită. Cuplul care dorește să aibă copil trebuie să apeleze la un medic specialist în tratamentul infertilității. Investigațiile atât pentru ea, cât și pentru el se fac într-un timp scurt, iar odată pus diagnosticul cei doi trebuie să primească consiliere adecvată în vederea începerii tratamentului adaptat nevoilor lor. Mult succes!
Referințe:
1. Plannedparenthood.org. Infertility Signs, Symptoms, and Causes. 2022, https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/infertility. Accesat in 3 noiembrie 2022.
2. Idem.