Planificarea vietii de familie este deosebit de importanta in relatia de cuplu. De aceea, nu este bine sa amani prea mult momentul in care vei deveni mamica intrucat sarcina la o varsta inaintata poate provoca ceva probleme.
Sarcina la o varsta prea inaintata nu este tocmai adecvata nici in viata de familie si nici pentru sanatatea ta.
Medicii sunt de parere ca dupa varsta de 35 de ani ovulele ajung sa imbatraneasca destul de mult, iar momentul conceperii unui copil s-ar putea sa se lase mult asteptat. Tocmai din cauza unui asemenea lucru multe cupluri ajung sa apeleze la tehnicile de fertilizare in vitro. Cu toate acestea, nu trebuie sa negam ca la unii dintre noi fertilitatea se mentine pentru o perioada destul de lunga in organism si tocmai de aceea, medicii sunt de parere ca sexul neprotejat ar trebui sa reprezinte o preocupare a oricarui cuplu, indiferent de varsta, pentru o perioada de mai bine de un an inainte de a se declara infertil.
Imediat dupa conceperea unui copil, femeia va putea sa se simta destul de rau, putand deveni hipertensiva in timpul sarcinii. Nici nasterea nu este un episod destul de usor de urmat, travaliul la o femeie mai in varsta fiind destul de lung, dureros si obositor.
De regula, investigatiile medicale pe care este obligata sa le urmeze o gravida trecuta de 35 de ani sunt mult mai numeroase datorita riscului de malformatii ale fatului sau avort spontan. Tocmai de aceea, gravida se simte mult mai obosita si stresata, avand o stare psihica destul de neplacuta pe tot parcursul celor noua luni.
Intrucat majoritatea cuplurilor trecute de 35 de ani apeleaza la tehnicile de fertilizare in vitro, multe mamici aduc pe lume doi sau mai multi copii, toti embrionii implantati femeii in uter fiind viabili. Asadar, riscul unei sarcini multiple este destul de frecvent.