Atunci cand mergi la medic pentru efectuarea ecografiilor lunare ti se vor masura indicii tensiunii arteriale, dar si numarul de kilograme acumulate.
Cu toate ca masurarea greutatii nu este tocmai confortabila, tinand cont de numarul de kilograme acumulate in timpul sarcinii, in realitate un astfel de lucru ajuta medicii sa depisteze din timp diabetul gestational. In acest mod, medicii isi vor putea da seama ca o greutate prea mare acumulata pe parcursul unei luni poate fi semnul unei afectiuni diabetice pentru care ti se va prescrie efectuarea analizelor obligatorii.
In primul trimestru de sarcina situatia poate sta aparent invers. Ca urmare a modificarilor hormonale, prin greata si varsaturi vei putea scadea in greutate. Cu toate acestea, nu ai de ce sa te ingrijorezi intrucat ai suficient aport vitaminic in asa fel incat bebelusul sa se poata hrani. Insa, in cazul in care din analize a reiesit ca ai carente de fier, magneziu sau alte vitamine importante, medicul iti va putea prescrie administrarea unor suplimente.
Din trimestrul al doilea, gravida va trece la o etapa prea putin dorita – aceea de ingrasare. De regula, din aceasta perioada cantarul va arata saptamanal o greutate mai mare. In cazul in care depasesti greutatea maxima permisa in fiecare saptamana, medicii te vor indruma sa iti efectuezi un set de analize obligatorii pentru depistarea cauzei unei astfel de greutati. De asemenea, mamicile vor fi consiliate sa nu depaseasca o anumita greutate, ducand astfel un stil de viata corespunzator conditiei de gravida.
De cele mai multe ori, un numar de kilograme prea mare in timpul sarcinii poate determina serioase probleme in timpul nasterii, conducand catre un travaliu mai lung si mai dureros.
De regula, diabetul in timpul sarcinii conduce catre serioase probleme de sanatate pentru mamica si pentru bebelusul din burtica. Odata ce bebelusul se va naste, diabetul va regresa, mama fiind perfect sanatoasa.
Cel care va avea de suferit este chiar bebelusul. Acesta va suferi fetal, iar dupa nastere va fi predispus catre hipoglicemie, nascandu-se cu o greutate de peste 4 kilograme.
In cazul in care mama este depistata cu diabet gestational, medicul iti va prescrie un regim alimentar in care numarul de kilograme sa dea inapoi destul de rapid, in asa fel incat organismul sa se poata autoregla.