Specialistii care se ocupa de domeniul dezvoltarii copilului precizeaza ca o competitie sanatoasa poate fi buna pentru copii.
In afara de a-i pregati pentru reusite si pierderi in viata, activitatile competitive ii ajuta sa-si dezvolte abilitati importante pe care le vor folosi pana la maturitate. Printre acestea ar fi dezvoltarea empatiei si tenacitatii.
Concurenta ii ajuta pe copii sa invete ca nu intotdeauna cei mai buni sau cei mai stralucitori sunt cei care au succes, ci mai degraba cei care lucreaza din greu pentru a reusi in viata.
Mai mult, copiii care se implica in competitie castiga abilitati sociale prin interactiunea cu alti copii, in timp ce invata valoarea a muncii grele si a dezvoltarii stimei de sine.
Un alt plus: este faptul ca micutul tau va invata sa lucreze in echipa. Lucru care mai tarziu in viata il va ajuta la locul de munca.
Cheia este sa ne asiguram ca atmosfera promoveaza concurenta constructiva. Acest lucru nu este intotdeauna un lucru pe care copiii il comunica. Asadar este indicat sa acordati atentie reactiilor sale in situatille competitive.
Daca copiii dvs. sunt implicati intr-o concurenta sanatoasa, ei pot:
- cere sa participe din nou la activitate
- sa fie capabili sa-si accepte infrangerea
- invete noi abilitati si doresc sa se autodepaseasca
- se bucura de o stima de sine imbunatatita
Daca copiii dvs. sunt implicati intr-o concurenta nesanatoasa, ei pot:
- rezista participarii la activitate
- mintii pentru a evita activitatea
- spune direct ca nu vor sa participe
- prezinta semne de depresie, anxietate, insomnii sau pierderea poftei de mancare
Cum sa incurajam o concurenta sanatoasa
In viata, sa pierzi nu este un lucru tocmai usor. De aceea conteaza foarte mult modul in care ne formam de mici mentalitatea. Iti poti ajuta copiii sa priveasca pozitiv competitia. Ajuta-l sa inteleaga ca nu neaparat castigul unui joc este tinta sa ci experienta pe care o capata in timpul jocului. Ajutati-l sa-si stabileasca obiective cum ar fi o mai buna indemanare.
Incercati sa fiti acolo pentru a va sprijini copiii prin provocarile lor si intariti in mod regulat mesajul ca este in regula sa piarda atata timp cat depun eforturi si sa invete din experienta. Modelarea unui comportament bun este, de asemenea, un instrument puternic.