Cel mai probabil ai observat si tu ca in ultima perioada sunt tot mai multe la numar persoanele care aleg sa isi indrepte atentia catre o statie de calcat, in conditiile in care pana nu cu foarte mult timp in urma majoritatea dintre noi eram axati doar pe folosire fierului de calcat clasic. Motivele sunt unele cat se poate de evidente (daca totusi inca nu le stii, atunci vom face o scurta trecere in revista a avantajelor aduse de un astfel de aparat), dar oare chiar se justifica pretul mult mai ridicat pe care il au astfel de modele? Haide sa vedem impreuna in randurile urmatoarea.
Cu siguranta calcatul hainelor nu se afla printre preferatele multor femei si barbati, dar pana la urma cineva trebuie sa faca si asta. Important e sa avem toate „uneltele” necesare pentru a ne putea usura cat mai mult munca. Clasicul fier de calcat cu aburi vine cu avantajul pretului mic si cu faptul ca are dimensiuni care il fac sa fie usor de depozitat, in comparatie cu o statie de calcat, care este mult mai voluminoasa. Totusi, dezavantajele si limitele acestuia fac pe tot mai multi sa stea la distanta de el.
Un model de fier de calcat clasic cu aburi are o putere si o cantitate a aburilor generata care nu se pot ridica la nivelul statiei de calcat, iar acest lucru inseamna si performante mult mai slabe. Desigur, daca o sa calci doar o data pe luna sau chiar la perioade mai lungi de timp, clar nu se justifica o investitie mare intr-un astfel de aparat, un model ieftin fiind mai mult decat suficient. Insa daca ai zilnic ori saptamanal multe haine de calcat lucrurile se schimba destul de mult. O investitie intr-o astfel de situatie este chiar binevenita. Mai ales ca pe piata gasesti si modele de statie de calcat cu abur la preturi ceva mai accesibile decat in urma cu cativa ani, care tot sunt capabile sa ofere performante net superioare.
Mai exact, care sunt toate avantajele pe care le poate oferi o statie de calcat? In primul rand, ea ne ajuta sa calcam mult mai bine orice tip de material, fara ca acesta sa fie pus in pericol nici macar pentru o secunda. Aburi generati de statia de calcat cu abur au o putere mult mai mare, patrunzand mai bine in tesatura, iar astfel hainele nu vor mai fi sifonate si vor putea fi purtate la scurt timp dupa intregul proces. De asemenea, toate modelele aflate pe piata sunt capabile sa fie folosite si vertical. Sa presupunem ca ai spalat niste perdele pe care le-ai pus deja la locul lor in geam. Le poti calca chiar si asa, folosind o statie de calcat cu aburi.
Desi este putin mai voluminos, contrar a ceea ce ai putea crede tu, este mult mai usor sa folosesti o statie de calcat decat un fier de calcat clasic cu aburi. Logica este destul de simpla: rezervorul de apa este separat, asadar nu vei mai avea o greutate atat de mare de ridicat la fiecare folosire. Totusi, problema depozitarii sale ramane, iar daca nu ai suficient de mult spatiu la dispozitie atunci acest lucru te-ar putea incurca putin. La capitolul dezavantaje mai putem adauga si consumul mai ridicat de energie electrica.
Asadar, ce alegi? Depinde foarte mult de care sunt preferintele tale, ce buget ai la dispozitie, precum si cat de multe haine ai de calcat intr-o luna, de exemplu. Daca esti genul de persoana care calca o data la o luna, doua sau trei o camasa, atunci este cat se poate de clar faptul ca un model ieftin iti este mai mult decat suficient. Nu are rost sa investesti o suma foarte mare de bani in ceva de care te vei folosi foarte rar spre deloc.