In primul trimestru de sarcina medicul ginecolog iti va indica sa iei zilnic o tableta de acid folic. Pentru ca acesta joaca un rol semnificativ in dezvoltarea celulelor fetale chiar din momentul inceperii sarcinii, unii medici recomanda ca femeile sa ia suplimente cu acid folic chiar inainte de conceptie.
Acidul folic (cunoscut si ca folacin sau folat) este una din vitaminele B. Acidul folic, care joaca un rol esential in cresterea celulelor si dezvoltarea ADN-ului si ARN-ului (acizi nucleici), este un nutrient important, mai ales in timpul sarcinii. Necesarul zilnic de acid folic recomandat este de 0,4 mg, dar la o femeie gravida necesarul se dubleaza (0,8 mg). Gravidele cu aport inadecvat de acid folic au risc crescut de a avea copii cu defecte de tub neural. Cercetari recente au demonstrat ca incidenta defectelor de tub neural poate fi redusa cu cel putin 50% daca femeile iau acid folic in timpul primelor saptamani de sarcina.
Acidul folic isi ia numele de la folium, cuvantul latin pentru frunza. Acest fapt te poate ajuta sa tii minte ca cea mai buna sursa alimentara de acid folic sunt legumele cu frunze verzi, precum spanacul, stevia, broccoli, salata, varza de Bruxelles sau sparanghelul. Foloseste legumele crude pentru salate si gustari sau prepara-le minimal la abur sau in cuptor. Ca si alte vitamine B, acidul folic este sensibil si usor de distrus prin pastrarea, prepararea si gatirea alimentelor. Alte surse alimentare de acid folic sunt portocalele, sucul de portocale, cerealele integrale, lintea si arahidele. Unele cereale instant sunt fortifiate cu acid folic, asa ca citeste cu atentie etichetele produselor.