Odata ce ti-ai planificat o sarcina va trebui sa ai in vedere faptul ca organismul tau este suficient de bine pregatit pentru a face fata schimbarilor ce intervin in aceasta perioada destul de lunga.
Cu alte cuvinte, inca din preconceptie trebuie sa te asiguri ca vei putea sa ii oferi bebelusului pe parcursul celor noua luni de sarcina un mediu perfect sanatos pentru a se dezvolta armonios.
Potrivit medicilor, orice viitoare mamica fumatoare va trebui sa renunte la aceste vicii cu cel putin sase luni inainte de sarcina in asa fel incat organismul sau sa se detoxifice corect, iar sanatatea celui mic sa nu fie pusa in pericol. La fel de periculos este si consumul de cafea. Medicii sunt de parere ca orice consum regulat de cafea, de circa trei cesti pe zi va putea deveni un factor daunator fertilitatii.
Multa atentie va trebui sa acorzi si metodelor contraceptive pe care le-ai folosit inainte de sarcina. De regula, pilulele aduc un aport mai mare de hormoni in organism pentru a stopa conceperea bebelusului. De aceea, este de preferat sa renunti cu ceva timp mai devreme fata de momentul in care te hotarasti sa ramai insarcinata. Iti vor fi necesare minim trei luni pentru ca organismul sa nu mai poarte asupra sa influenta hormonilor sexuali.
In preconceptie, medicii sfatuiesc orice viitoare mamica sa isi faca setul de analize obligatorii. Acestea sunt foarte utile mai ales pentru a descoperi anumite anomalii cromozomiale ce pot aparea intre parteneri, dar si pentru a depista virusii pe care mama ar putea sa ii poarte, ce pot genera malformatii congenitale grave pentru bebelus. Rubeola, varicela, ciromegalovirus, toxoplasmoza ori hepatita B sunt doar cateva dintre cele mai periculoase infectii ce pot ataca sanatatea micutului in timpul sarcinii.
In cazul in care viitoarea mamica sufera de o anumita afectiune mai grava, precum hipertensiune, diabet ori probleme cardiace este indicat sa ceara sfatul specialistului mai inainte de a se decide sa aduca pe lume un bebelus. In cazuri grave medicii o vor tine sub supraveghere medicala pentru a o stabiliza si numai dupa aceea, in functie de situatie, ii vor oferi sansa de a deveni mamica.
Ori de cate ori medicii constata o lipsa de vitamine si minerale in organismul femeii ii vor recomanda anumite suplimente de acest tip, necesare pentru intarirea sa pentru perioada de sarcina.
Inainte de a lua decizia de a ramane insarcinata mama trebuie sa acorde multa atentie stilului de viata. Aceasta va trebui sa consume numai alimente sanatoase, sa aiba grija la orele de mese, sa consume multe fructe si legume. In acelasi timp va trebui sa se odihneasca, sa elimine (pe cat posibil) stresul din viata sa cotidiana si sa traiasca intr-un mediu ferit de pericolele imbolnavirii.