[imagebrowser id=407]In primele trei zile de la nastere parintii au obligatia sa se prezinte la serviciul nasteri din cadrul maternitatii pentru a inregistra copilul.
Declararea nasterii copilului reprezinta un element esential pentru starea civila a acestuia. Tocmai de aceea, parintii nu vor trebui sa uite sa se prezinte la biroul nasteri din cadrul maternitatii pentru a-l lua in evidenta.
Dupa eliberarea unei adeverinte din partea maternitatii prin care sa rezulte numele parintilor, data nasterii, sexul copilului, dar si numele pe care il va purta copilul, unul dintre parinti va trebui sa se deplaseze la Oficiul de Stare Civila de pe raza sectorului unde a avut loc nasterea pentru inregistrarea copilului in registrele de stare civila si pentru eliberarea certificatului de nastere. Termenul pana la care se poate face inregistrarea la Oficiul de Stare Civila este de maxim 14 zile de la nasterea copilului, orice intarziere peste aceasta data fiind sanctionata cu amenda. In cazul in care parintii intarzie in declararea nasterii copilului pentru o perioada mai mare de un an, autoritatile judecatoresti sunt cele indreptatite sa le permita parintilor sa faca acest lucru la o data ulterioara, conform unei hotarari judecatoresti.
Pentru declararea nasterii copilului provenit din parinti casatoriti este nevoie de urmatoarele acte:
- Actele de identitate ale ambilor parinti;
- Certificatele de nastere ale parintilor;
- Certificatul de casatorie;
- Certificatul medical constatator al nasterii eliberat de maternitate.
In cazul in care mama este necasatorita, iar tatal nu doreste inregistrarea copilului pe numele sau sunt necesare doar un singur rand de acte provenite din partea mamei. Daca tatal doreste sa recunoasca copilul, la actele de mai sus mai este necesara o declaratie de recunoastere a paternitatii semnata de ambii parinti in fata ofiterului de stare civila.
Daca parintii au nume de familie diferite, ambii parinti sunt obligati la semnarea unei declaratii din care sa rezulte explicit numele de familie al copilului.
Ori de cate ori copilul este abandonat fara a fi recunoscut sau gasit, persoana care se va decide asupra inregistrarii nasterii sale, precum si asupra numelui este primarul din raza localitatii/sectorului unde a fost abandonat/gasit.
Foto: http://4.bp.blogspot.com / http://www.mami.ro