Declararea nou-nascutului este un proces deosebit de important pentru viata de familie. In timpul sederii sale in maternitate, mama va trebui sa se prezinte la biroul de declarare nastere in vederea obtinerii unui certificat constatator in baza caruia se va putea face inregistrarea nou-nascutului la Oficiul de Stare Civila de pe langa Primaria de unde a avut loc nasterea.
In primele 72 de ore de la venirea pe lume a bebelusului, mama are obligatia de a se prezenta la biroul de declarare nasteri din cadrul maternitatii in vederea declararii nou-nascutului. Odata indeplinit acest prim pas, aceasta va primi in schimb un certificat constatator pe care sa il prezinte, mai apoi, la Oficiul de Stare Civila.
Declararea nou-nascutului la Oficiul de Stare Civila trebuie sa se faca, potrivit legislatiei nationale, intr-un termen de 14 zile de la nastere. Depasirea acestui interval de timp va putea aduce o serie de sanctiuni contraventionale pentru parinti. Depunerea documentelor pentru inregistrarea nou-nascutului in registrul de stare civila are loc la primaria de pe raza careia se afla situata maternitatea si nu in localitatea de domiciliu a parintilor.
In cazul copiilor nascuti in strainatate, declararea acestora se va face in cadrul misiunii diplomatice romane, ce se afla pe teritoriul statului respectiv (consulat sau ambasada). Dupa venirea in tara, actul de nastere va fi transcris de autoritatile competente. In cazul in care legislatia statului strain permite oferirea cetateniei prin nastere, obligatia parintilor romani este de a inregistra copilul si in Romania, primind in acest fel o dubla cetatenie.
Iata care sunt actele necesare pentru inregistrarea nou-nascutului la Oficiul de Stare Civila, in cazul parintilor casatoriti:
- actele de identitate ale parintilor, in original;
- certificate de nastere ale parintilor, in original;
- certificatul de casatorie;
- certificatul constatator al nasterii.
In cazul in care mama este necasatorita, iar tatal nu doreste sa recunoasca copilul vor fi necesare doar actele de identitate ale mamei si certificatul constatator al nasterii. Numele de familie purtat de copil va fi cel al mamei.
Daca tatal doreste sa recunoasca copilul, iar parintii nu sunt casatoriti, va fi nevoie de actele amandurora, exceptandu-se certificatul de casatorie. In plus, parintii vor da o declaratie de recunoastere a paternitatii, in fata Ofiterului de Stare Civila.