Ca urmare a unei insuficiente de iod in organismul bebelusului, acesta se poate confrunta cu grave tulburari endocrinologice.
Chiar daca uneori ne simtim incapabili in fata acestor dereglari, o parte dintre simptomele asociate deficientei de iod apar la copii sub urmatoarele forme de manifestare:
- Nu se va mai putea concentra la fel de bine;
- Bebelusul este agitat, prezentand semne vizibile de iritabilitate si oboseala;
- Cefalee;
- Nivelul hemoglobinei din sange scade;
- Reducerea memoriei;
- Pielea este uscata;
- Maini si picioare reci;
- Retard mintal.
Asa cum spuneam mai sus, astfel de simptome descrise nu par atat de vizibile intrucat se manifesta pe timp indelungat, aparand separat. Asadar, a suferi de o astfel de deficienta inseamna mai intotdeauna o stare ascunsa de rau, ce nu va putea fi depistata foarte rapid.
Daca totusi observi la bebelusul tau astfel de simptome, nu uita sa mergi la medic pentru un consult de specialitate. Potrivit specialistilor, unei persoane adulte ii sunt necesare circa 150-200 micrograme de iod pe parcursul unei zile. Numarul acestora creste in cazul femeilor insarcinate sau ale celor care isi alapteaza bebelusul la circa 300 de micrograme.
Pentru prevenirea deficientei de iod este indicat sa consumati cat mai multe alimente cu un continut ridicat de iod. Alimentele cu continutul cel mai ridicat de iod sunt fructele de mare. Printre acestea, mentionam crevetii, calamarii, laminaria, crabii si de ce nu, pestele. Din categoria fructelor si legumelor putem aminti spanacul si kiwi, acestea avand un aport de iod destul de important.
Pentru a completa deficienta de iod nu trebuie sa uitam de consumul de sare de bucatarie iodata. Pentru a avea efect, sarati intotdeauna alimentul pe care il preparati cu sare iodata cu circa 15 minute inainte de terminare.
Daca medicul va depista o astfel de deficienta iti va sugera sa completezi aportul de iod ce trebuie adus organismului cu produse naturiste existente pe piata cu un continut cat mai ridicat. Desigur, nici tratamentul medicamentos nu este exclus mai ales atunci cand sanatatea mintala a bebelusului este pusa in pericol.