Odata cu aparitia dentitiei de lapte, in grija ta revine printre nenumaratele responsabilitati si aceea a igienizarii acestei regiuni, destul de importanta pentru prevenirea infectiilor si aparitia cariilor dentare.
Intr-un numar mai putin numeros decat in cazul dentitiei adulte, de numai 20, dintii de lapte necesita o ingrijire speciala intrcat carierea acestora isi face aparitia mult mai usor, fiind mai firavi – de aceea si durata de viata a acestora este mai scurta, apar in jurul varstei de 8 luni si dispar in jurul varstei de 6-7 anisori, fiind inlocuiti de dentitia adulta, in numar de 32.
Aparitia dintisorilor de lapte pot cauza disconfort bebelusului in momentul in care strapung gingia, iar aspectul acestora nu este intotdeauna la fel de uniform, putand fi mai strambi decat va asteptati. Nu trebuie sa va alarmati intrucat vor capata un aspect normal in scurt timp, iar daca aspectul neuniform continua, acestia vor cadea in numai cativa anisori, locul lor fiind luat de unii mult mai puternici.
Daca totusi copilului dumneavoatra ii intarzie aparitia primilor dintisori trebuie sa va ganditi la anumite probleme de sanatate. Iata-le:
– malnutritia;
– sindrom Down sau Edward;
– chimioterapia;
– tumori cerebrale;
– factori ereditari.
Aparitia dintilor de lapte poate provoca si aparitia imediata a cariilor la nivelul lor intrucat smaltul nu este la fel de rezistent ca la dentitia adulta. Asadar, probabilitatea carierii lor este destul de ridicata chiar imediat dupa aparitie.
Continutul de zahar din alimentatie poate reprezenta o alta cauza a aparitiei cariilor. De aceea, evitati alimentele bogate in zahar intrucat acesta se va aseza pe dintisorii celui mic cauzandu-i probleme. De asemenea, evitati ca micutul sa adoarma cu biberonul in gura intrucat reprezinta o alta cauza la fel de nefasta, putand chiar provoca strambarea dintisorilor.
Asadar, stilul alimentar al bebelusului se poate regasi chiar si in acest caz. Consumul de zahar si de alimente bogate in zaharuri conduc la agravarea problemelor de sanatate pentru bebelusi, dar si pentru adulti. Daca cel mic nu se poate dezlipi de dulciuri incercati sa ii oferiti o unica alternativa: consumul de fructe.
Articol realizat de Tatiana Tuţă