Se apropie momentul nasterii nou-nascutului. Multe mamici sunt de dinainte speriate de o astfel de etapa, teama datorata unui informari incorecte cu privire la nastere. Cu toate acestea, multe gravide prefera o nastere absolut naturala, fiind constiente de beneficiile pe care le ofera aceasta atat tinerei mamici, cat si nou-nascutului, in detrimentul uneia prin operatie cezariana, refacerea fiind mai grea si mai dureroasa pentru mama.
De cele mai multe ori nasterea trebuie sa insemne un moment de maxima sensibilitate si emotie, mamicile aducand pe lume o noua viata. Pentru ca acestu lucru sa se si intample, acestea trebuie sa fie pregatite inca de dinainte cu privire la acest moment, printr-o buna informare.
Anxietatea reprezinta unul dintre cele mai grave fenomene ale nasterii. Aceasta intra in relatie cu emotiile si stresul de dinainte intrucat nu toate cunosc la ce trebuie sa se astepte de la o nastere naturala, care sunt etapele cele mai grele ale travaliului si cum pot fi ele depasite de aceasta, astfel incat acest moment sa se transforme intr-o clipa unica de bucurie, traita de multe ori alaturi de proaspatul tatic.
Cu toate ca durerile contractiilor din timpul travaliului nu semana cu nici o altfel de durere, acestea pot deveni un cosmar pentru tanara mamica. O serie de intrebari isi gasesc locul in gandurile acesteia cu privire la momentul parcurgerii etapelor travaliului, fiind speriata si crezand ca nu va putea face fata acestora.
„Voi putea trece peste acestea?” „Cum va fi?” „Cat de intensa va fi durerea?” sunt cateva dintre intrebarile la care va trebui sa i se raspunda pentru eliminarea stresului si a starii de frica. De aceea este recomandat o intalnire cu un psiholog sau realizarea unor cursuri in domeniu (exemplu – cursurile Lamaze) care vor putea sa o lamureasca si sa o indrume catre o cu totul si cu totul alta directie. Aceasta va putea sa isi depaseasca frica, teama si stresul, reusind sa le constientizeze, va sti in ce constau etapele travaliului, ce inseamna contractiile, cat va dura si cum va decurge acest moment, cum va trebui sa se comporte si cum sa respire, constientizand importanta unei respiratii adecvate acestui moment, reusind sa o invete, dar mai ales i se va face cunostinta cu propriul organism, va sti cum vor reactiona organele genitale, cum va reactiona uterul, care este calea de urmat pentru nasterea copilului, intr-un cuvant va sti sa isi invinga durerea cauzata in primul rand de frica de necunoscut.
In acest mod, va putea sa isi elimine stresul, teama, anxietatea din organism, va reusi sa diminueze momentele nasterii, sa le faca mai usoare, sa constientizeze fiecare moment ca o etapa de bucurie pentru intreaga familie. Fiind eliminata teama, durerea nu va fi atat de mult accentuata de creierul gravidei, in acest mod diminuandu-se rolul analgezicelor. Refacerea de dupa nastere va fi mai usoara, gravida reusind sa treaca de acest moment mai putin obosita, asteptand cu nerabdare momentul intalnirii cu propiul bebelus, destul de mult asteptat.
Pentru o nastere reusita, lupta cu propria ta persoana!