Problemele de vedere ale copiilor pot fi observate cu usurinta de parinti, daca sunt putin atenti. Cu cat defectele sunt diagnosticate si tratate mai devreme, cu atat sansele de recuperare a vederii sunt mai mari.
Unul dintre cele mai frecvente defecte oculare este miopia, situatie in care fie globul ocular este prea lung, fie corneea prea curbata. Aproximativ 5% dintre copii au acest defect din nastere, prezentand miopie congenitala. Cel mai frecvent, miopia apare insa la varsta scolara si se dezvolta in perioada adolescentei. In plus afectiunea poate fi mostenita genetic, dar se stabilizeaza in jurul varstei de 25 de ani.
Ce se intampla in miopie? Atunci cand ochiul priveste mai departe, razele luminoase nu converg exact pe retina, ci inaintea acesteia. Astfel, copilul cu miopie manifesta dificultate in vederea obiectelor situate la distanta, dar vede bine in imediata apropiere.
Semne si simptome. Daca are in jur de 3 ani si observi ca priveste de aproape la televizor, apropie jucariile de ochi, se incrunta sau priveste cu ochii usor intredeschisi un obiect aflat la distanta, clipeste foarte des sau refuza sa deseneze si sa coloreze, trebuie sa-l duci urgent la medic. Scolarii se plang ca nu vad bine la tabla, tin cartea sau alte obiecte foarte aproape de fata, acuza frecvent dureri de cap, nu sunt interesati de sport sau alte activitati care presupun o vedere buna la distanta.
Tratament. Daca sufera de miopie, copilul trebuie sa poarte lentile divergente (cu minus). Este obligatoriu ca micutul sa poarte ochelari. Lentilele de contact sunt permise doar copiilor peste 15 ani. Eliminarea completa a dioptriilor se face prin interventie chirurgicala doar dupa varsta de peste 20 de ani si cu conditia ca acestea sa nu mai creasca. Din acest motiv, copilul trebuie dus la control oftalmologic din 6 in 6 luni, pentru repetarea masuratorilor de dioptrii si verificarea evolutiei miopiei.
sursa foto: blog.visionworksusa.com