Una din sase femei este afectata de depresia postpartum imediat dupa nastere. Asa se intampla ca cele mai multe dintre acestea sufera de singuratate, dar si de incapacitatea acestora de a face fata cu bine nevoilor bebelusului.
De aceea, o astfel de simptomatologie netratata poate cauza serioase probleme medicale proaspetei mamici, mai ales unele de natura psihica. Potrivit specialistilor, toate femeile pot deveni o tinta a unor astfel de stari depresive. Cu toate acestea, cele mai predispuse unei astfel de simptomatologii ar fi cele care au mai suferit si altadata de o astfel de stare, dar si cele care nu gasesc in partenerul lor o stabilitate si un refugiu emotional.
De asemenea, in cazul in care bebelusul se naste cu o anumita stare de sanatate precara, mamica cu siguranta se va panica si va suferi o stare de anxietate destul de profunda. Nasterea poate deveni si ea o sursa a unei astfel de simptomatologii de natura psihica a mamei.
Simptomul „Baby-blues”apare de regula in primele saptamani de dupa nastere, fiind cauzata de actul medical al nasterii in sine, mai exact ruperea cordonului ombilical al bebelusului. Insa, depresia postpartum se manifesta mai tarziu, persistand saptamani si uneori ani. Netratata aceasta poate cauza o stare destul de neplacuta mamei, ajungand chiar spre boli de natura psihica insemnate.
De cele mai multe ori, starea de depresie postpartum poate fi supravegheata de catre familie inca din timpul sarcinii gravidei. In cazul in care aceasta a mai manifestat si inainte astfel de simptome sau pe parcursul sarcinii a aratat adesea stari de slabiciune – toate reprezinta o imagine clare a mamei depresive dupa nastere.
De cele mai multe ori sprijinul familial, dar si tratamentul medicamentos reprezinta cheia vindecarii unor astfel de stari. Cu toate ca depresia postpartum se manifesta de regula prin incapacitatea de a face fata nevoilor bebelusului, dar si printr-o stare de agitatie si nervozitate permanenta, uneori simptomele pot fi destul de diferite – de la starea de nefericire, atacuri de panica, stare permanenta de plans, grija excesiva fata de bebelus, insomnii, ganduri de suicid.