[imagebrowser id=768]
Depresia, indiferent pe cine a pus stapanire, nu este doar o indispozitie sau o stare de melancolie ce-si face simtita prezenta cu regularitate, reprezinta una din cele mai serioase probleme, in secolul 21 devenind una dintre cele mai raspandite boli.
Cand vine vorba de un adolescent, un adult in formare, depresia trebuie tratata cu seriozitate, pentru ca aceasta boala va avea un efect devastator asupra intregii sale vieti.
Adolescenta este momentul in care tinerii simt ca-si capata independenta, sunt supusi unor transformari fizice si psihice, incep sa-si puna semne de intrebare in ceea ce priveste prezenta lor in lume, cum au aparut si ce reprezinta viata, in general.
Odata instalata depresia ii poate afecta rezultatele scolare, viata in familie, viata sociala, poate ajunge sa faca abuz de droguri si alcool, poate deveni chiar violent sau, mai grav poate recurge la gesturi necugetate, tentative de suicid.
De multe ori adolescentii sunt priviti cu prea putina indulgenta, de multe ori aspru judecati si criticati, dar cand ai de-a face cu un adolescent deprimat, toate acestea trebuie sa inceteze.
El trebuie sa gaseasca sprijin in parinti, profesori si prieteni.
Inainte de orice trebuie sa intelegi depresia
Ca si in privinta adolescentilor, depresia nu este perceputa corespunzator, de multe ori fiind tratata cu indiferenta.
Indispozitiile ocazionale, sau comportamentul inadecvat nu trebuie confundate cu depresia. Aceasta poate distruge viata, personalitatea, unui adolescent daca nu este sesizata la timp si nu sunt luate masuri corespunzatoare.
De altfel drepresia reprezinta un fenomen ce pare sa acapareze tot mai multi tineri, sau poate ca am devenit noi mai atenti la necesitatile acestora. Cu toate acestea, conform unor statistici, realizate de specialisti, numai 1 din 5 adolescenti primeste ajutor specializat. Spre deosebire de adulti care au puterea de a cauta ajutor in caz de nevoie, adolescentii, de obicei, trebuie sa se multumeasca cu sprijinul parintilor si celor din jur.
Asadar, daca ai un adolescent trebuie sa inveti cum arata depresia, pentru a fi pregatit pentru orice situatie.
Semne si simptome ale depresiei adolescentine
Trecerea la o alta etapa din viata lor este destul de dificila, adolescentii percepand aceasta evolutie ca pe o mare presiune, de multe ori manifestandu-se prin conflicte cu parintii, fapt ce va face ca depresia sa fie depistata si mai greu.
Mai mult, multi adolescenti nu se vor lasa tradati de starile tipice precum: tristete, irascibilitate, agresivitate sau furie.
Semne:
- tristete, disperare;
- irascibilitate, furie, ostilitate;
- plans frecvent;
- izolarea fata de prieteni si familie;
- pierderea interesului vizavi de diferite activitati;
- modificari in alimentatie si somn;
- agitatie;
- sentimente de vina;
- lipsa de etuziasm si motivatie;
- lipsa de energie;
- dificultati de concentrare;
- ganduri de suicid.
Daca esti nesigur in privinta sa, nu-ti dai seama daca este perioada de vina sau sufera de depresie, analizeaza perioada de cand sunt prezente simptomele, cat de severe sunt si cat de diferit se comporta in comparatie cu alte dati.
Efectele depresiei:
Efectele negative ale depresiei depsasesc cu mult granitele melancoliei. Rebeliunea tinerilor, comportamentul nesanatos sunt de fapt semne ale unei depresii.
In urmatoarele randuri iti vom prezenta cateva dintre efectele pe care depresia le are asupra adolescentilor.
- Probleme la scoala – din cauza depresiei, adolescentul va fi lipsit de energie si cu un grad de concentrare redus, fapt ce va conduce la scaderea notelor sau se va simti frustrat in legatura cu temele care-i sunt date.
- Fuga de acasa – in unele situatii, adolescentii depresivi vor fugii de acasa. Acesta fuga de multe ori reprezinta de fapt un strigat de ajutor.
- Consum de droguri si alcool – pentru a scapa de toate starile si sentimentele care par sa-i copleseasca sufletul, adolescentul va cauta sa se vindece apeland la droguri si alcool. Din pacate acestea ii vor face mai mult rau.
- Neincredere in sine – depresia il poate transforma intr-atat incat va ajunge sa se desconsidere, sa-si creeze complexe in legatura cu frumusetea sa fizica, inteligenta. Se va simti rusinat, se va considera un ratat, un om care nu valoreaza prea mult.
- Comportament nechibzuit – tot depresia este motivul pentru care acesta se va angaja in evenimente periculoase care ar putea sa-i distruga viata.
- Dependenta de internet – statul excesiv in fata calculatorului nu va face decat sa-l izoleze si mai mult de prietenii sai si de viata reala, adancind si mai mult „groapa” in care a cazut.
- Violenta – din dorinta de a-si face rau, de a pune capat suferintei, adolescentii depresivi pot deveni violenti.
Cum poti comunica cu un adolescent depreziv?
- Ofera-i suportul tau neconditionat – fa-l sa inteleaga ca esti langa el si ca ii vrei doar binele. Fii mai retinut in intrebari, se va simti interogat, iar acest lucru ii displace cel mai mult. Cu toate acestea nu renunta in a-i arata ca-ti pasa de el.
- Fii delicat, discret, dar insistent in acelasi timp – Nu te simti descurajat daca in prima faza iti ignora atentia.
- Asculta-l fara a-l critica sau a-i tine predici – oricat de mult ai vrea sa-ti faci meseria de parinte abtine-te de la comentarii odata ce acesta a inceput sa vorbeasca cu tine. De asemenea, daca nu-ti cere un sfat, evita sa i-l dai.
- Accepta-i suferinta – nu lua in deradere starea lui sufleteasca.
sursa foto: mnn.com si dynamiccounselor.blogspot.com