Odata cu modificarile hormonale aduse de instalarea sarcinii va trebui sa te astepti si la unele modificari temperamentale.
Conform studiilor, mai mult de 10% dintre femeile care urmeaza sa aduca pe lume un bebelus sufera de depresie in timpul celor noua luni de sarcina. Chiar daca ti se pare ca „ti s-au inecat toate corabiile”, in realitate discutia cu medicul specialist va transforma o astfel de stare depresiva intr-una destul de usor tratabila. In cazul in care neglijezi starea psihica prin care treci ii vei crea serioase probleme de sanatate bebelusului ce se afla in interiorul tau.
Chiar daca ni se pare ca stim care sunt cele mai elementare simptome ale depresiei in timpul sarcinii, cel mai adesea manifestandu-se prin plans sau o stare de irascibilitate pronuntata, in realitate simptomatologia este mult mai complexa. De la dereglarea programului de somn, insomnii, inapetenta sau o pofta crescuta de mancare, stare de epuizare, plans fara motiv, suparare, deznadejde, incapacitatea de concentrare sau lipsa de interes fata de lucrurile pe care le valorizai la maxim altadata – toate se incadreaza perfect in tipologia depresiei din timpul sarcinii.
In cazul in care gravida sufera de depresie in timpul sarcinii si neglijeaza tratarea unei astfel de afectiuni, starea sa de sanatate va avea de suferit. Nu putem uita de ceea ce este cel mai important – bebelusul. De cele mai multe ori, o stare pronuntata de suparare sau de depresie ii vor cauza dezvoltarii armonioase a bebelusului.
Pierderea sarcinii sau a nasterii premature, dar si posibilitatea de a aduce pe lume un bebelus cu o greutate mai mica la nastere, dar si starea de anxietate a bebelusului de dupa nastere sunt riscuri pe care trebuie sa ti le asumi atunci cand treci printr-o asemenea stare si refuzi sa mergi la medic.
De asemenea, in cazul in care starea de depresie din sarcina nu este tratata la timp, dupa nastere vei putea manifesta forme mai severe de depresie postpartum, o afectiune destul de serioasa, care afecteaza in mare masura relatia dintre mama si bebelus.
De cele mai multe ori depresia in timpul sarcinii va putea fi tratata cu antidepresive, dar si cu sedinte permanente la psiholog, respectand astfel indrumarile medicului specialist. Temerea administrarii antidepresivelor le determina pe unele mamici sa renunte la un astfel de tratament, neglijand astfel simptomatologia depresiva. Potrivit specialistilor, riscul la care se expune viitoarea mamica atunci cand intrerupe tratamentul este mai mare comparativ cu efectul pe care l-ar putea produce astfel de medicamente asupra bebelusului.