1 din 4 copii cu varsta intre 0-4 ani sufera de dermatita atopica – arata studiile. Simtomele apar cel mai adesea inca din primele luni de viata, iar boala, despre care specialistii cred ca are cauze deopotriva genetice si imunologice, evolueaza in pusee si afecteaza calitatea vietii copilului. Ce poti face cand cel mic are dermatita atopica.
Desi s-au facut multe progrese in descifrarea cauzelor dermatitei atopice, mecanismele inca raman in mare parte necunoscute. Specialistii stiu ca predispozitia pentru dermatita atopica tine de ereditate – daca un parinte are dermatita atopica, riscul ca cel mic sa faca boala este de 25%, daca ambii parinti au afectiunea, riscul la copil este de 50%). Anumiti factori infectiosi, factorii de mediu (frigul sau poluarea) pot agrava declasa sau agrava afectiunea care se manifesta, de obicei, in primele 3-6 luni dupa nastere.
Caracteristica clinica a dermitei atopice o reprezinta uscaciunea pielii – xerodermia . Ea este agravata de spalarea frecventa si de utilizarea de detergenti, sapunuri care contin parfumanti, hainutele din materiale iritante (precum lana sau materialele sintetice).
Vestea proasta este ca in lispa unor masuri speciale de ingrijire, simptomele se accentueaza – copilul se scarpina, tegumentele se ingroasa si isi schimba culoarea in cenusiu, maroniu, iar scarpinarea poate produce infectarea ranilor, caz in care medicul este nevoit ca pe langa cremele care contin corticosteroizi sa administreze si antibiotic, pentru a preveni suprainfectarea bacteriana.
De ce reguli de ingrijire sa tii cont
- Evita baile lungi si calde – temperatura apei trebuie sa fie de maxim 35 de grade.
- Dupa baie, aplica o crema puternic hidratanta dintr-o gama special conceputa pentru dermatita atopica si tamponeaza bland pielea, fara a freca.
- Taie scurt unghiile copilului, pentru a evita ca prin scarpinare sa agraveze leziunile.
- In camera copilului pastreaza o temperatura potrivita (18-21 de grade) si instaleaza un umidificator – uscaciunea aerului agraveaza iritatiile.
- Indeparteaza din camera copilului potentialii alergeni – covoarele (in care se aduna praf si acarieni), jucariile de plus, pernele cu puf.
- Spala separat rufele copilului, cu detergenti speciali, antialergenici si clatind suplimentar hainutele, dupa terminarea ciclului de spalat, pentru a te asigura ca indepartezi urmele de detergent.