Unii copii sunt foarte agresivi, cu capul in nori, artagosi atunci cand incerci sa-i scoti din lumea lor. Daca este baiat, al doilea copil, dupa o fetita, atunci aceasta este o pozitie foarte dificila: pentru a cuceri lumea el va vrea, probabil, sa aiba varsta surorii sale.
Copilul, daca nu este ajutat, nu este capabil, atunci cand creste, sa faca diferenta intre existenta celuilalt ca model si tentatia este de a-i lua locul. Acesta reprezinta mare pericol pentru el. Ar vrea sa faca tot ce face sora lui. Ar vrea sa fie sora sa pentru a fi mare, dar in nici un caz pentru avea acelasi sex, de fapt el ar vrea sa fie ca tatal sau, dar are impresia ca sora lui mai mare ii sta in cale.
Intr-un asemenea caz, tatal ar trebui sa se ocupe mai mult de fiul lui, sa vorbeasca sau sa se joace numai ei doi: tatal trebuie sa se ocupe de baiat mult mai devreme decat de a facut-o de fata. Cand sunt numai ei doi, poate sa-i spuna ca fetele nu gandesc ca ei. Dintre baieti, tu esti cel mai mare, iar ea este cea mai mare dintre fete. In felul acesta, baiatul si fata se vor dezvolta fiecare in felul sau.
De la trei ani si jumatate, imaginea despre corpul lor sexual diferit se va forma in directii opuse: fetita, prin identificare cu mama, iar baiatul cu tatal, pana ce vor ajunge la o autonomie completa dupa varsta de opt ani, varsta la care incep sa judece, varsta dentitiei definitive.
Poate aceasta agresivittae sa fie influentata si de programele de la TV?
Poate ca da, dar in acest caz, este vorba mai curand de influenta insuficienta a unui barbat adult in viata copiilor sai, mai ales in viata acestui baiat. Trebuie ca mama sa il trimita la joaca cu alti baieti si sa-i spuna ca el este baiat, iar sora sa este fata. Sa il asigure ca tatal sau il va ajuta si ca trebuie sa nu mai fie asa de agresiv. Sa-i confirme ca este bine ca este puternic, dar ca poate sa-si foloseasca aceasta forta altfel. Tatal poate sa-l invete jocuri pentru baieti, jocuri sociale, de forta si de stapanire de sine, jocuri de indemanare, etc. Mama se va ocupa mai mult de fetita. Combatitivitatea este o calitate sociala, un semn de virilitate, dar si de feminitate, educate.
Intre varsta de trei ani si sapte ani este perioada cea mai agresiva, pana in momentul in care descopera ca virilitatea nu inseamna nici agresivitate in sine, nici forta iesita din comun, ci felul in care se folosesc de ea, pentru a accepta legile societatii, scopurile pe care si le propun, respectul si toleranta fata de ceilalti, modul in care inteleg sa se comporte, felul in care participa la viata celorlalti: prietenia, dragostea, responsabilitatea.
Pentru a ajuta un baietel sa nu mai fie agresiv, tatal ar trebui in primul rand sa-i demonstreze dragostea si sa-l faca sa o simta. Toate acestea nu se realizeaza cat ai bate din palme.
Sursa: Cand apare copilul, Fracoise Dolto
sursa foto: www.learnfromsam.com