[imagebrowser id=1779]Temperaturile ridicate si soarele arzator nu ne vor ocoli nici vara aceasta, de aceea trebuie sa tii cont de faptul ca micutul tau are nevoie de o hidratare corecta. Indiferent daca alegi sa il plimbi in carucior la soare sau la umbra, corpul celui mic simte efectele schimarilor de temperatura.
Este posibil ca tu sa nu observi urme de transpiratie pe corpul lui bebe, dar asta nu inseamna ca el nu pierde apa vara intr-un ritm mai accelerat, exact ca si tine. Pentru a evita riscul deshidratarii copilasului tau, nu uita sa ii asiguri o nutritie echilibrata si cantitatea de lichide necesara. Acestea contribuie la formarea imunitatii bebelusului si ii vor oferi toata energoa de care are nevoie pentru a creste si a se dezvolta armonios.
Hidratarea corecta a copilasului in functie de varsta
Bebe nu intelege inca multe despre alimentatie si hidratare, stie doar ca mami este cea care il ocroteste si il iubeste. Prin urmare, in mainile tale cade marea responsabilitate de a avea griga de el si de a-i asigura o nutritie sanatoasa si echilibrata. In functie de varsta, micutul are nevoi diferite, de aceea iti oferim cateva informatii care ti-ar putea fi de folos:
1. Inainte de un anisor – Cum vei incepe diversificarea limentatiei bebelusului pe la 4 luni, trebuie sa introduci si apa in alimentatie. Pe timpul alaptarii organismul lui nu are nevoie de apa, dar cand incepi sa diminuezi numarul de alaptari pe zi, apare si nevoia de hidratare suplimentara. Daca ii vei oferi multe legume si fructe proaspete, pana la un an micutul mai are nevoie de inca 250 ml de apa in fiecare zi. Totusi, in cazul in care observi dereglari ale scaunului sau alte complicatii survenite in urma modificarii dietei, este recomandat sa faci o programare la doctor.
2. Dupa un anisor – Mesele „la san” scad ca frecventa, numarul de mese bazate pe alimente solide creste, deci creste si nevoia de hidratare prin apa a copilasului tau. Odata ce a trecut de pragul de 1 an, este indicat de catre medicii pediatrii ca micutul sa bea in jur de 600-700 ml de apa zilnic. Totusi, in zilele toride de vara aceasta cantitate poate creste in functie de ce iti recomanda medicul pediatru.
Despre deshidratare
Pana si adultii uita sa bea suficienta apa pe timpul verii, desi ei simt senzatia de sete si se pot hidrata corespunzator cu usurinta. Ei bine, la micuti este si mai complicat, deoarece ei nu ne pot trage de maneca sa ne ceara apa atunci cand organismul lor se deshidrateaza. Este important sa nu uiti ca bebelusii pierd apa mult mai usor din cauza metabolismului accentuat si a dimensiunilor lor reduse si pot ajunge foarte usor sa prezinte febra, diaree si alte semne ale deshidratarii. Bebelusul tau este mai supus riscului de a se deshidrata deoarece:
ñ au unele dificultati atunci cand trebuie sa inghita
ñ nu isi pot lua singuri apa
ñ nu cunosc senzatia de sete
ñ sunt hraniti cu alimente bogate in proteine (acestea au nevoie de apa pentru a fi metabolizate).
In concluzie, mai ales atunci cand este canicula, copilasul trebuie tinut sub observatie in permanenta. In plus, odata cu reducerea cantitatii de lapte matern pe care il primea la ora mesei, bebe are mai multa nevoie de apa si de fructe si legume cu un continut ridicat de apa. Tu cum te asiguri ca micutul tau este hidratat corect vara?