Atunci cand ceri ceva spui „Te rog frumos”, si spui „Multumesc” atunci cand primesti ceva. Sa nu intrerupi un adult in timp ce vorbeste, si tot asa… Ce alte reguli de aur mai afla micutul tau in primii ani de viata si care este sensul lor?
Jobul de parinte este acela care cuprinde totul. Responsabilitatea cresterii unui copil nu tine de a-i oferi o viata pur si simplu ci de a-i pune la indemana si uneltele necesare pentru ca cel mic sa deprinda ablitati cu ajutorul carora va avea succes in viata.
Un nou studiu realizat pe 2000 de parinti releva ca acestia considera ca un moment crucial in viata il reprezinta lectiile pe care ei trebuie sa-i invete pe cei mici. Exista o lista de 59 de abilitati care acopera o paleta larga de la a-i demonstra compasiunea pana la a-i dezvolta capacitatea de-a sustine cauza protejarii animalelor si de-a aprecia natura.
In top 3 se afla urmatoarele: Spune intotdeauna „Multumesc” si „Te rog frumos”, respecta-i pe oamenii in varsta si respecta bunele maniere la masa.
Pe masura ce au citit lista manierelor, parintii au recunoscut ca la randul lor au fost invatati aceste lectii de catre parintii lor care le-au oferit un bun exemplu. Exista intotdeauna cateva lectii pe care fiecare le primim mai intens comparativ cu cei din jurul nostru. Spre exemplu, imi amintesc cum mama a insistat pe importanta de a fi bun, spunandu-mi mereu „In felul acesta vei prinde mai multe albine cu mierea decat o faci cu otetul”. Si are dreptate!
Multe dintre lectiile primite de catre cei mici de la parintii lor reprezinta pietre care stau la temelia vietii lor, pentru a construi relatii bune si pentru a avea parte de interactiuni fructuoase.
Exista si lectii de viata fara de care consider ca cel mic ar putea inainta cu succes in viata, precum sa stie sa deschida o sticla de sampanie. In lista mea personala as mai include si „Fii creativ” sau „Modalitati prin care iti poti atinge scopurile”.