Dexametazona, primul medicament care poate salva viețile celor grav bolnavi de COVID-19

Dexametazona este un medicament pe bază de corticosteroizi și este utilizat în tratamentul multor afecțiuni, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, dar și boli respiratorii cum ar fi astm sau tuberculoză.

Dexametazona este un medicament ieftin și foarte accesibil, care ar putea ajuta pacienții infectați cu Covid-19 aflați în stare gravă.

Autorităţile medicale britanice au anunţat că dexametazona, un medicament de tip corticosteroid, este eficientă în tratarea infecţiilor generate de coronavirus, informează BBC News.

Guvernul britanic are deja 200.000 de doze de dexametazonă.

Potrivit unui studiu, tratamentul cu dexametazonă în doze mici a redus de la 40% la 28% riscul decesului la pacienţi conectaţi la aparate de respiraţie artificială. În cazul pacienţilor care au nevoie de administrarea unor doze de oxigen, riscul decesului a fost redus de la 25% la 20%.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că este un motiv de celebrare a unei „remarcabile realizări ştiinţifice britanice”. „Am luat măsuri pentru a asigura că avem provizii suficiente în cazul valului doi al epidemiei”, a precizat Boris Johnson.

„Acesta este singurul medicament care a arătat până acum reducerea riscurilor decesului şi le reduce semnificativ. Este vorba de un avans major”, a declarat Peter Horby, profesor de Boli infecţioase emergente şi Sănătate globală la Universitatea Oxford şi preşedintele Grupului guvernamental britanic de consultanţă privind riscurile virale respiratorii.

„Beneficiile sunt clare. Tratamentul durează până la 10 zile şi costă 5 lire (5,58 euro) de pacient. Practic, costul este 35 de lire (39 de euro) pentru a salva o viaţă. Este un medicament disponibil la nivel global”, a declarat profesorul Martin Landray, unul dintre coordonatorii echipei de cercetare.

Ce este Dexametazona

Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, Dexametazona este recomandată, printre altele, în tratamentul bolilor reumatice și autoimune, afecțiunilor tractului respirator (astm bronșic, difterie), ale pielii, afecțiuni ale sângelui, edem cerebral, în mai multe tipuri de cancer, precum și în cazul tratamentul greței și vărsăturilor cauzate de chimioterapie.

PROSPECT

Dexamed, soluţie injectabilă, 8 mg/2 ml

Dexametazonă fosfat

– Substanţa activă este dexametazona fosfat.

– Celelalte componente sunt: fosfat disodic dodecahidrat, metabisulfit de sodiu (E 223), clorură de sodiu, citrat de sodiu dihidrat, edetat disodic, parahidroxibenzoat de metil (E 218), parahidroxibenzoat de n-propil (E 216), apă pentru preparate injectabile.

– Dexamed soluţie injectabilă, 8 mg/2 ml este o soluţie limpede incoloră.

– Dexamed soluţie injectabilă, 8 mg/2 ml este disponibil în cutii cu 10 fiole din sticlă brună a 2 ml soluţie injectabilă sau cu 100 fiole din sticlă brună a 2 ml soluţie injectabilă.

CE ESTE DEXAMED ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Dexamed este o soluţie sterilă, clară, livrată în fiole ce conţin 8 mg substanţă activă în 2 ml. Fiecare mililitru conţine echivalentul a 4 mg fosfat sodic de dezametazonă. Acesta face parte din grupul de medicamente numit corticosteroizi (glucocorticoizi).

Fosfatul sodic de dexametazonă tratează unele afecţiuni inflamatorii, de aceea Dexamed se administrează la pacienţi mai ales pentru capacitatea sa de a reduce inflamaţia şi de a deprima răspunsul imun. Astfel, este indicat în tratamentul anafilaxiei, astmului bronşic, artritei sau reumatismului degenerativ cu componentă inflamatorie, bolii Crohn, şocului, tuberculozei şi a afecţiunilor pielii. Se foloseşte mai ales în situaţia în care pacientul nu poate lua medicamentul sub forma de tablete. Medicul vă va spune exact de ce şi cum veţi lua medicamentul.

ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI DEXAMED

Nu utilizaţi Dexamed dacă:

– sunteţi gravidă sau e foarte probabil să fiţi gravidă;

– alăptaţi;

– aveţi infecţii netratate;

– aveţi o înroşire severă a pielii, mâncărimi, respiraţie greoaie (wheezing), umflarea feţei sau a buzelor după ce aţi luat acest medicament sau altul similar;

– sunteţi alergic la sulfaţi; – sunteţi sau aţi fost recent în contact cu persoane cu varicelă sau rujeolă.

Trebuie să spuneţi medicului dacă vă încadraţi în una dintre situaţiile menţionate mai sus.

Deoarece Dexamed trebuie administrat cu multă prudenţă în aceste situaţii spuneţi-i medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul:

– aţi suferit de curând un atac de cord sau aveţi alte probleme cardiace ori hipertensiune arterială;

– aveţi afecţiuni renale sau hepatice;

– sunteţi diabetic;

– aveţi afecţiuni musculare (miastenia gravis) sau aţi prezentat recent după administrarea de corticosteroizi unele tulburări musculare;

– v-a fost diagnosticată osteoporoza;

– aveţi probleme gastrice sau probleme digestive în general;

– suferiţi de glaucom, herpes ocular;

– v-a fost diagnosticată o formă de epilepsie sau alte afecţiuni psihiatrice.

Trebuie să comunicaţi medicului şi ce boli ale copilariei aţi avut, mai ales: rujeolă, varicelă, rubeolă şi ce vaccinuri vi s-au administrat.

Sportivii trebuie să ştie că acest medicament poate produce o reacţie pozitivă la testele antidoping.

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Alaptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu au fost raportate modificări ale capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Dexamed:

Excipienţii parahidroxibenzoat de metil şi parahidroxibenzoat de propil pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate) şi, în mod excepţional, bronhospasm.

Excipientul metabisulfit de sodiu poate provoca rar reacţii de hipersensibilitate grave şi bronhospasm.

Folosirea altor medicamente:

Vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat alte produse medicamentoase, chiar şi cele fără prescripţie medicală.

Informaţi medicul mai ales dacă luaţi:

– acid acetilsalicilic (aspirină);

– barbiturice;

– medicamente pentru epilepsie, cum ar fi fenitoină, carbamazepină;

– aminoglutetimidă, ca tratament oncologic;

– medicamente antituberculoase, ca rifampicină şi rifabutină;

– anticoagulante;

– antidiabetice, inclusiv insulină;

– diuretice;

Medicul ştie ce medicamente nu trebuie asociate cu Dexamed şi vă va ajusta doza după cum este nevoie.

CUM SĂ UTILIZAŢI DEXAMED

Medicamentul vă va fi administrat de către un cadru medical. Administrarea se realizează printr-o injecţie în muşchi sau venă, eventual prin perfuzie intravenoasă.

Medicul va decide care este doza optimă pentru dumneavoastră, depinzând de afecţiunea şi de starea dumneavoastră. Doza se poate modifica în funcţie de răspunsul apărut. Doza uzuală este de 0,5 mg (0,125 ml)-20 mg dexametazonă (5 ml soluţie). Repetarea acestei doze depinde de starea dumneavoastră. În unele situaţii, administrarea se poate face chiar în zona afectată. Dacă tratamentul cu Dexamed se continuă mai multe zile, este periculos să fie oprit brusc.

Medicul îl va întrerupe treptat, dar unele simptome ale sindromului de întrerupere pot să apară: hipotensiune arterială, dureri musculare şi articulare, dureri oculare sau, uneori, chiar accentuarea simptomelor bolii tratate.

Dacă în timpul tratamentului cu Dexamed faceţi o infecţie sau veniţi în contact cu cineva care suferă de varicelă, pojar sau rujeolă, spuneţi medicului imediat, deoarece puteţi avea nevoie de un tratament special. Dacă aveţi un accident, suferiţi o intervenţie stomatologică sau chirurgicală în timpul tratamentului sau după aceea, spuneţi medicului că luaţi/aţi luat Dexamed.

Dacă tratamentul durează mai mult de câteva zile, medicul vă va da o brăţară sau un bilet de avertizare în care sunt scrise indicaţia pentru care luaţi tratamentul, doza şi durata tratamentului. Dacă trebuie să vi se administreze un vaccin în timpul sau după tratamentul cu Dexamed, spuneţi medicului că aţi primit tratament cu glucocorticoizi înainte. Dacă aveţi impresia că efectul Dexamed este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie Dexamed

Dacă se întâmplă să depăşiţi doza prescrisă (deşi este improbabil, deoarece tratamentul este făcut sub supraveghere medicală), informaţi imediat medicul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Dexamed

Dacă se întâmplă să omiteţi o doză (deşi este improbabil, deoarece tratamentul este făcut sub supraveghere medicală), informaţi imediat medicul.

REACŢII ADVERSE POSIBILE

La fel ca alte medicamente, Dexamed poate avea reacţii adverse. Puteţi simţi o arsură sau o furnicătură în jurul locului injecţiei, care sunt de obicei uşoare şi vor dispare curând.

Dacă aveţi unul dintre aceste efecte, care apar rar, prezentaţi-vă imediat la medic:

– convulsii;

– greutate la respirat (wheezing), umflarea feţei sau a buzelor;

– vărsături cu sânge sau apariţia sângelui în fecale.

Dacă aveţi unul din următoarele simptome, anunţaţi imediat medicul:

– menstruaţie neregulată şi creşterea părului pe corp la femei;

– sete excesivă, care sugerează o creştere a nivelului zahărului din sânge sau o nevoie crescută de medicamente antidiabetice;

– creşterea apetitului, creşterea în greutate, retenţie de apă şi sare (mâini sau picioare umflate);

– modificarea aspectului feţei;

– modificări ale pielii, vânătăi, vindecarea întârziată a plăgilor;

– transpiraţie intensă;

– dureri de cap, ameţeli,stare de rău;

– disconfort abdominal sau gastric;

– modificări ale dispoziţiei psihice, tulburări de somn, depresie;

– slăbiciune a muşchilor;

– modificări de vedere sau modificări ale câmpului vizual.

Cele mai frecvente reacţii sunt durerile de cap şi/sau starea de rău. În timpul tratamentului, mai ales dacă durează mai mult, medicului vă va face controale periodice, care nu trebuie să vă îngrijoreze, aceasta fiind procedura normală. Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare