Primii dinti mai sunt denumiti si dintii de lapte. De obicei, primii dinti apar la varsta de sase luni. Iata mai jos care este ordinea in care erup dintii celui mic si la ce sa te astepti.
- Incisivii centrali (de sus si de jos)
- Incisivii laterali (de sus si de jos)
- Molarii
- Caninii
- A doua serie de moalri
Ulterior, copilul incepe sa inlocuiasca dintii de lapte in jurul varstei de sase ani. Dintii permanenti erup in aceeasi ordine ca si prima data. Pe masura ce dintii permenanti apar, tind sa erupa si sa-i impinga pe ceilalti afara.
De multe ori nu stii cand bebelusului ii apare un dintisor nou decat atunci cand fie il auzi ca scoate un zgomot pe un anumit obiect precum o lingura, sau pur si simplu il zaresti cand bebe zambeste.
Unii bebelusi dau semne de disconfort atunci cand au gingiile inflamate, fiind iritati sau salivand. Aceste simptome se instaleaza la cateva zile dupa ce dintisorul a erupt si dispar imediat ce acesta incepe sa se vada.
Daca ai orice ingrijorare legata de cresterea dintilor celui mic, nu ezita sa vorbesti despre asta cu medicul. De asemenea este indicat sa discuti cu specialistul daca bebe intampina o dezvoltare neobisnuita a dintilor precum o eruptie tarzie.
Incearca sa-ti iei masuri de prevenire a aparitiilor cariilor la dintii de lapte. De exemplu, imediat ce dintii i-au iesit, este bine sa incepi sa ii cureti cu o bucata de bumbac. Pe masura ce ies mai multi dinti, curata-i cu o periuta cu peri foarte moi, folosind doar apa in primele luni.
Imediat ce a terminat de baut laptele din biberon, trebuie sa i-l iei deoarece risti sa faca o carie de biberon. Curata dintii copilului dupa fiecare masa, in mod special noaptea. Cand bebe incepe sa manance alimente solide ofera-i mancaruri santoase sarace in zaharuri si incearca sa reduci la minim hranirile cu lapte pe perioada noptii.
Stabileste vizite regulate la medicul stomatolog. In timpul acestor examene, doctorul va verifica sanatatea dintilor tai. Este o idee buna sa mergi cu micutul la dentist chiar la sase luni dupa ce i-au iesit primii dinti, atata vreme cat nu este mai tarziu de prima sa aniversare.