Cresterea adolescentului va fi stopata in apropierea varstei majoratului, atunci cand perioada pubertatii se apropie de sfarsit.
In inaltime, fetele pot adauga centimetri pana la varsta de 17 ani. La baieti cresterea poate continua pana la varsta de 20 de ani.
De regula, inca de la scoala medicul poate observa ca pot exista diferente in ceea ce priveste stadiul de dezvoltare al fiecarui copil. Spre sfarsitul liceului unii adolescenti ating pragul de dezvoltare al unui adult, iar in apropierea varstei de 13 ani copiii se pregatesc de perioada pubertatii. De cele mai multe ori aceste schimbari sunt resimtite destul de mult intrucat activitatea organismului la unii copii este mai intensa, iar la altii mai lenta.
La fete, trecerea spre adolescenta se face remarcata prin dezvoltarea sanilor, aparitia parului pubian si aparitia primei sangerari menstruale. Chiar daca menstruatia apare in mod normal in jurul varstei de 12,5 ani, pot exista situatii in care aceasta sa se produca mai devreme, inca de la 10 ani sau destul de tarziu, depasind 14 ani.
Specialistii sunt de parere ca prima menstruatie poate fi corelata cu dezvoltarea fizica a copilului,dar si cu factorii naturali in care acesta se dezvolta.
La baieti, primele semne care marcheaza trecerea spre adolescenta apar inca de la 11-12 ani, moment in care organele genitale si parul pubian incep sa creasca. Si la nivelul sistemului muscular vom putea remarca o crestere a masei musculare si intarirea acesteia.