Acesta este un tip de diabet care se poate declansa in perioada sarcinii si reprezinta o complicatie relativ comuna, afectand aproximativ 4% dintre femeile insarcinate.
Poti avea risc de a dezvolta aceasta boala in timpul sarcinii, daca:
- Esti obeza si ramai insarcinata;
- Ai probleme cu tensiunea arteriala sau alte complicatii;
- Ai mai nascut inainte un bebelus cu o greutate mare;
- Ai mai avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara;
- Ai o istorie de diabet in familie;
- Ai o varsta mai mare de 30 de ani.
Daca nu tratezi diabetul gestational, acesta poate genera complicatii serioase noului-nascut. De exemplu bebelusii care se nasc din sarcini cu diabet gestational netratat, pot dezvolta probleme la nivelul umerilor, bratelor si nervilor din aceasta zona. Daca bebelusul are o greutate mare, de asemenea poti dezvolta riscul de a face diabet gestational, ceea ce poate solicita nevoia unei cezariene.
Riscul ca bebelusii care se nasc din astfel de sarcini, afectate de diabet, sunt foarte scazute, deoarece majoritatea femeilor dezvolta aceasta boala dupa saptamana 20 de sarcina, cand fatul s-a dezvoltat deja in intregime. Riscul creste doar daca ai avut diabet nediagnosticat inainte de a ramane insarcinata.
Daca tu ai diabet gestational in timpul sarcinii, bebelusul tau nu este predispus spre a dezvolta aceasta boala in timpul copilariei. In orice caz, copilul ar putea dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu, la varsta de adult, la fel cum este predispus si spre obezitate.
Majoritatea femeilor isi revin in ceea ce priveste nivelul normal de zahar din sange, dupa nastere. In orice caz, odata ce ai avut diabet gestational, esti predispusa sa il ai din nou in timpul urmatoarei sarcini.
Ce sta la cauza diabetului gestational?
Diabetul gestational este rezultatul schimbarilor care au loc in organismul femeii in timpul sarcinii. Nivele marite de hormoni pot afecta abilitatea organismului in a respecta un echilibru al zaharului din sange.
Aceasta conditie se numeste rezistenta la insulina. De obicei, pancreasul, adica acel organ care produce insulina in organism, este capabil sa compenseze marind productia pana la de trei ori. Daca pancreasul tau nu va fi capabil sa creeze suficienta insulina, nivelul de zahar din sangele tau va creste si va genera diabetul gestational.