Ori de cate ori bebelusul trece printr-o stare de sanatate nu tocmai buna, devenim ingrijorati si anuntam de indata medicul specialist. Cu toate acestea, exista si situatii in care bebelusul poate fi tratat de acasa, chiar de catre tine, fara ca tu sa te sperii destul de mult. Asa este si cazul in care scaunul bebelusului isi modifica consistenta, devenind mai moale decat de obicei.
Cu toate acestea, daca observati ca bebelusul elimina scaune mai apoase, in care se regasesc particule de mucus sau de sange trebuie sa cereti sfatului unui specialist in cel mai scurt timp. Cel mai adesea, bebelusul va avea intre 5 si 8 scaune zilnic, iar bebelusul trecut de trei luni de zile va avea in jur de 3 scaune zilnice de consistenta medie.
Scaunul normal al bebelusului capata o culoare galbuie, nu este urat mirositor si are o mica consistenta apoasa. Cu toate acestea, pe masura ce ii veti introduce in alimentatie diverse alimente, veti putea constata ca scaunul acestuia isi modifica aspectul.
Bebelusul care este hranit cu lapte matern va avea un scaun mai moale, pe cand cel hranit cu lapte praf va avea un scaun mai tare, cu un miros specific.
Atunci cand vei observa ca bebelusul are un scaun mai moale decat de obicei, suspectandu-l de diaree trebuie sa incerci sa il hidratezi cat mai bine. Nu intrerupe alaptarea indiferent de situatie fara recomandarea medicului.
Nu consuma sucuri dulci, zahar din abundenta sau multe fructe. Toate cele de mai sus contin mult zahar ce ii vor inrautati situatia bebelusului. Chiar daca diareea nu este o afectiune problema, exista situatii in care multi copii par sa sfarseasca de la acesta boala.
Pentru a evita posibile probleme, anunta de urgenta medicul pediatru atunci cand:
- este nou nascut;
- are stare de voma si greata;
- prezinta gura uscata;
- nu elimina multa urina;
- prezinta particule de sange in scaun;
- are febra;
- nu mananca.