Atunci cand iti doresti un copil nu trebuie sa tii cont de kilogramele pe care le vei acumula in sarcina intrucat vei reusi sa scapi de ele in primele luni de la nastere.
Cu toate acestea, grijile sunt ceva mai mari in cazul gravidelor mai grasute. In acest caz, specialistii recomanda mentinerea unui stil de viata cat mai sanatos si echilibrat si respectarea unor diete care sa ii asigure copilului nutrientii necesari dezvoltarii si in acelasi timp sa o scuteasca pe mama de acumularea unui numar prea mare de kilograme pentru a reusi sa scape mai usor de ele imediat dupa nastere.
Imediat dupa ce ai ramas insarcinata medicul iti va monitoriza greutatea de debut a sarcinii si iti va da cateva indicatii legate de numarul de kilograme in care va trebui sa te incadrezi pana la sfarsitul celor noua luni. In cazul in care esti supraponderala va trebui sa cunosti ca pana la sfarsitul sarcinii nu ai voie sa acumulezi mai mult de noua kilograme intrucat pericolele sunt destul de mari atat pentru tine, cat si pentru copil.
De aceea, pentru a reusi sa tii greutatea sub control este indicat ca in fiecare luna sa incerci sa te sui pe cantar si sa observi daca te afli in graficul indicat de catre medic sau daca ai depasit ceea ce ti-a spus. In primul trimestru gravidele supraponderale nu vor trebui sa ia mai mult de 2,5 kg, pe cand in al doilea si al treilea trimestru acestea trebuie sa se incadreze in 300 grame saptamanal.
Secretul mentinerii greutatii sub control in sarcina este sa incerci sa faci cat mai multa miscare. In cazul in care medicul te indruma sa nu faci prea mare efort poti incerca mersul pe jos la fel de benefic pentru greutate, dar si pentru mentinerea tonusului muscular.
In plus, prepararea unor mancaruri sanatoase, fara prea multe calorii te vor scuti de efortul de dupa nastere. Gravidele mai grasute in timpul sarcinii au voie sa consume multe fructe si legume proaspete, carne slaba, branzeturi si lactate. De asemenea, modul de preparare a mancarii trebuie sa evite prajelile, sosurile sau rantasurile intrucat aduc un adaos mare de calorii. In niciun caz atunci cand mananci nu va trebui sa te scoli de la masa perfect satula si sa incerci sa faci portii mici si dese.
Apa reprezinta un alt secret pentru gravidele mai grasute in cazul in care acestea nu doresc sa se ingrase foarte tare. Incearca sa bei minim doi litri de apa pe zi si vei observa rezultatele. Nu trebuie sa te abtii de la consumarea unor alimente bogate in calciu, fier si acod folic, esentiali pentru dezvoltarea bebelusului din burtica.
In cazul in care vei reusi sa iti tii sub control greutatea vei fi scutita de riscurile aparitiei diabetului gestational si a preeclampsiei, doua boli grave pentru bebelus.