Stim cu totii ca dietele in timpul alaptarii sunt cel mai adesea contraindicate. Cu toate acestea, nu putine sunt cele care isi doresc sa slabeasca si in acelasi timp sa isi hraneasca si bebelusul la san.
Potrivit specialistilor, o alimentatie echilibrata si mai ales sanatoasa este secretul reusitei pentru ca tu sa te poti simti confortabil in tot acest timp. Nu se poate spune ca vei reusi sa slabesti foarte mult, insa vei putea pierde din kilogramele acumulate cu putin mai mult efort. Nu trebuie sa uitam ca bebelusul nu va trebui privat de niciun aliment necesar dezvoltarii sale.
Se spune ca laptele matern ii va asigura bebelusului necesarul de nutrienti zi de zi, indiferent daca tu te vei alimenta sau nu corespunzator. Asadar, cel mic nu va avea de suferit prea mult. Nu acelasi lucru se poate spune despre tine. In cazul in care vei avea o alimentatie dezechilibrata vei avea pierderi constante de calciu, vitamine si fier in organism. Intr-un cuvant, iti va lipsi energia pentru ca tu sa poti face fata mai usor nevoilor copilului.
In toata perioada de alaptare va trebui sa incerci sa urmezi regimul pe care l-ai avut in timpul sarcinii. Asadar, nu va trebui sa renunti la fructe si legume proaspete, proteine, dar si multe lactate. Chiar daca adesea se vorbeste ca mama care alapteaza va avea nevoie de mai mult cu 500 de calorii zilnic, in realitate nutritionistii pot spune ca un regim alimentar echilibrat nu impune acumularea acestora, putand reveni la norma ta uzuala de calorii. De asemenea, modul in care iti vei desfasura activitatea zi de zi iti va influenta si necesarul caloric. Daca ai un stil de viata sedentar, va trebui sa consumi mai putine calorii intrucat nu pierzi prea multa energie, in schimb daca ai un stil de viata mai activ, faci sport si multa miscare, va trebui sa consumi mai multe calorii intrucat iti consumi astfel energia de zi de zi pe care ti-o confera organismul.
Pentru a slabi in aceasta perioada este indicat sa incerci sa faci progrese lente. Va trebui, asadar, sa incerci sa mananci cat mai multe fructe si legume, proteine si lactate si mai putini carbohidrati si grasimi. In cazul in care vei slabi brusc bebelusul tau va avea de suferit intrucat toxinele sunt eliberate de organism odata cu reducerea stratului de grasime. De asemenea, niciodata sa nu incerci sa slabesti imediat dupa nastere intrucat o dieta mai saraca in nutrienti iti va putea scadea productia lactata.
In perioada alaptarii este indicat sa mergi la medic in vederea efectuarii unui set de analize obligatorii din care sa reiasa nivelul de calciu, vitamine sau fier din organism. In acest fel, vei putea depista din timp daca devii anemica si vei putea preveni anumiti factori care ti-ar putea cauza unei stari de sanatate nefaste.