Prima alaptare a bebelusului presupune o mare responsabilitate a proaspetei mamici. Dieta sa trebuie sa fie echilibrata si sa ii ofere bebelusului toata gama de vitamine de care are nevoie pentru a se dezvolta.
Pentru ca laptele sa ii ofere bebelusului tot necesarul de vitamine si minerale este nevoie ca mamica sa consume numai alimente sanatoase, cu multiple proprietati, suplimentand numarul de calorii necesar dezvoltarii sale cu circa 500.
Dieta pe care va trebui sa o tina mama pentru primele alaptari va avea la baza mese regulate, sanatoase, care creaza un lapte de calitate.
Branza si iaurt
Consumul de branza este necesar pentru un lapte bogat in calciu si proteine. Medicii recomanda evitarea brazeturilor afumate. Iaurtul poate fi consumat simplu sau in combinatie cu fructe proaspete. Evitati iaurturile cu fructe gata fabricate.
Cerealele
Cerealele naturale integrale furnizeaza aportul de vitamine si minerale necesare dezvoltarii bebelusului. De aceea, micul dejun va trebui sa contina in mod obligatoriu o portie de cereale cu lapte.
Fructe si legume
Consumul de fructe si legume este recomandat in alaptare. Incercati sa evitati castravetii, rosiile, mazarea si fasolea verde intrucat bebelusul se poate balona, generand astfel probleme digestive.
Nucile
Consumul de nuci este recomandat de catre nutritionisti datorita numarului mare de grasimi omega -3 si fibre. Stimuleaza dezvoltarea cerebrala a bebelusului.
Oua
Ouale pot fi consumate doar fierte tari, ferind astfel mamica si bebelusul de salmonella. Numarul de proteine determina cresterea calitatii laptelui matern.
Peste
Datorita numarului mare de grasimi esentiale este recomandat consumul de peste. In plus, consumul de peste ajuta la dezvoltarea sistemului cerebral al bebelusului.
Brocolli
Acidul folic pe care il contine previne afectiunile de tip spina bifida, avand un rol benefic pentru sanatatea bebelusului, eliminand malformatiile de tub neural.