[imagebrowser id=575]Atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata este indicat sa tii cont de recomandarile medicilor, dar si ale nutritionistilor in ceea ce priveste mentinerea unei diete sanatoase pentru fertilitate.
Cu toate ca nu exista o reteta standard de dieta pentru a fi mai fertila sau mai putin fertila intr-o luna, medicii considera necesar mentinerea unui stil de viata sanatos, cu un aport benefic de vitamine si cereale.
Potrivit specialistilor, pentru a putea concepe un bebelus este indicat ca femeia sa aiba o greutate normala, nici prea mare, dar nici sub limita permisa. In acest mod, femeile cu o greutate care depaseste indicele corporal admis vor trebui sa consume mai putine calorii decat femeile cu o greutate normala. La fel este si cazul femeilor subponderale, a caror greutate se afla sub nivelul minim admis de catre medici. Acestea vor trebui sa consume mai multe calorii decat de obicei pentru a se ingrasa – cerinta solicitata de organismul plapand pentru a putea concepe.
Lapte
In cazul in care prezinti o intoleranta la produsele din lapte este bine sa reduci putin ratia de zi de zi. De asemenea, produsele lactate pot conduce la constipatie, lucru care nu este deloc benefic pentru fertilitate.
Carnea rosie
Consumul exagerat de carne rosie poate creste aciditatea, afectand fertilitatea de tip masculin. Asadar, nu numai femeile vor trebui sa ia o masura in ceea ce priveste mentinerea unei diete echilibrate si sanatoase pentru fertilitate, ci si barbatii.
Vitaminele si mineralele
Vitamina C, Vitamina D, calciul si antioxidantii sunt destul de importante pentru mentinerea fertilitatii organismului. De asemenea, un deficit de zinc din organismul barbatului poate conduce la infertilitate, reducand numarul de spermatozoizi capabili sa conceapa un bebelus. Acidul folic este destul de important atat pentru a reusi sa concepi, cat si pentru sanatatea fatului. De aceea, medicii recomanda administrarea a cel putin 4 mg/zi de acid folic, putand suplimenta aceasta portie prin legume verzi, ficat de pui sau vita, broccoli, oua sau linte – alimente cu un continut bogat in acid folic.
Fructe si legume proaspete
Indiferent de ocazie, fructele si legumele proaspete reusesc sa impuna o dieta echilibrata, aducand un aport de vitamine si minerale, benefic pentru organism.
Pestele
In cazul in care iti doresti sa ramai insarcinata este indicat sa consumi circa 12-15 grame de peste/zi. Cu toate acestea, este de preferat sa se fereasca de pestele care contine in carnea sa mercur intr-o cantitate prea mare. Tonul alb, scrumbia, sabia, rechinul, tonul feliat, merlinul sau gruperul trebuiesc scosi din alimentatia unei femei care doreste sa ramana insarcinata, dar si din alimentatia gravidei, ca urmare a cantitatii mari de mercur continute.
Carbohidratii
Cu toate ca de multe ori ne-am obisnuit cu ideea din care rezulta ca alimentele care contin carbohidrati ingrasa, in realitate acestea imbunatatesc fertilitatea organismului.
Foto: http://i0.data.babyonline.ro / http://www.loxodonta.ro