Foloseste-te de expresiile faciale si de limbajul corpului pentru a afla mai multe despre comportamentul copilului tau. Acestea pot fi semne pe care sa i le oferi celui mic astfel incat sa afle cat esti de dezamagita de atitudinea lor nepotrivita. Afla mai multe sfaturi prin care poti stabili reguli pentru o disciplina mai eficienta.
Consecinte logice
Consecintele expun destul de clar o problema pe care a facut-o cel mic. De exemplu il poti sustrage de la privilegii pentru o scurta perioada de timp daca un copil nu intelege ca a gresit.
- Il poti interzice sa se joace cu o anumita jucarie, insa nu uita ca daca pedeapsa dureaza pentru mai mult timp, copilul nu mai intelege lectia si se poate axa mai mult pe resentimente;
- Daca scrie cu creioanele colorate pe perete, roaga-l pe copil sa te ajute sa speli.
Foloseste distractiile
Atunci cand cel mic incepe sa nu mai fie ascultator, incearca sa il distragi. Cumva, tu il vei redirectiona. De exemplu, daca micutul tau nu are rabdare sa astepte la rand pentru a se da in leaganul din parc, atunci incearca sa il directionezi catre alta jucarie.
Recompensarea unui comportament potrivit
Este bine sa stabilesti in mod clar care sunt regulile, iar cand acestea sunt respectate, copilul poate fi rasplatit. De exemplu atunci cand isi strange jucariile, ii poti citi o poveste la culcare. Atunci cand copilul scolar ajunge la timp acasa, poate sa aduca un prieten pentru a se juca impreuna.
Catre reusita
Pentru ca micutul tau sa iti intampine asteptarile, este bine ca tu sa ii oferi instrumentele necesare. De exemplu, pune-i semne clare care sa-i semnaleze spatiul unde jucariile sunt in mod constant imprastiate, plasand cosuri sau cutii in care acestea pot fi depozitate.
Foloseste pauza cu intelepciune
Poti folosi pauza ca ajutor pentru momentele in care cel mic musca sau loveste. Este bine sa folosesti pauza atunci cand cel mic intelege ce inseamna aceasta, in jurul varstei de trei ani. Atunci cand greseste, explica-i ce nu a fost corect si sfatuieste-l ca data viitoare sa actioneze corect. Foloseste o pauza de un minut pentru fiecare an adaugat la varsta copilului tau, pana la un maxim de cinci minute. Dupa pauza, recunoaste-i comportamentul corect copiluilui tau.
Este important ca tu sa poti perfectiona constant tehnici ale parentigului, sa folosesti diferite strategii de disciplinare a copilului pe masura ce acesta creste si se dezvolta. Toate disciplinele pe care le aplici trebuie sa fie potrivite varstei copilului, pentru ca acesta sa le poata intelege. Copiii mai mici de 18 luni nu pot intelege aceste concepte.
Poti contacta medicul daca:
- Doresti mai multe informatii despre cum il poti disciplina pe cel mic;
- Ai probleme in ceea ce priveste reactia pe care o ai la comportamentul nepotrivit al copilului;
- Comportamentul copilului cauzeaza stres si probleme in familie.
Mai poti primi sfaturi de la specialisti in domeniul psihologiei, in cadrul unui spital sau a unor grupuri sau cercuri de parinti.