Numarul oamenilor obezi s-a dublat in ultimii 20 de ani si s-a triplat in cazul copiilor si al adolescentilor.
20% din copii sunt supraponderali iar statisticile arata ca multi dintre ei vor deveni obezi la varsta adulta.
Desi sportul si dieta sunt elemente importante in combaterea obezitatii, trebuie sa intervenim si la nivelul mentalitatii colective ca sa eliminam definitiv discriminarea copilului obez.
Stereotipuri umilitoare
Preconceptiile legate de excesul in greutate sunt cele mai raspandite in cultura noastra. Oamenii nu sunt foarte intelegatori cu persoanele supraponderale. Cercetatorii au aratat ca stigmatul obezitatii incepe de la varsta de 3 ani deoarece adultii le sadesc in minte celor mici prejudecati – “oamenii grasi sunt puturosi, urati, nesuferiti si dezgustatori”. Unii parinti isi imagineaza ca aceste adjective vor avea un efect motivator asupra copiilor, dar se insala amarnic. Abundenta de jigniri ii va determina pe copiii obezi sa abuzeze de mancare, ca o forma de compensare, si sa evite exercitiul fizic de teama sa nu isi expuna “diformitatea”.
Efectul acestor discriminari este devastator pentru copii. Colegii de scoala ii supun violentei fizice si verbale iar, cand ating varsta adolescentei, foarte multi dintre ei au fost deja victimele agresiunii in grup (in “gasca”).
Unii copii supraponderali devin la randul lor agresori, intr-o incercare de a-si salva personalitatea, altii ajung sa sufere din cauza singuratatii, a depresiei, a anxietatii, care duc la o stima de sine scazuta si la o imagine corporala denaturata. Gandurile suicidale si comportamentele de auto-abuzare sunt foarte frecvente in aceste situatii.
Profesorii contribuie la raspandirea prejudecatii
Din pacate, nici profesorii nu se lasa mai prejos cand vine vorba de discriminarea copilului obez. Un numar mare de studii legate de dinamica relatiilor scolare a dezvaluit acest adevar tulburator.
Cercetarile au scos la iveala faptul ca profesorii nu au asteptari la fel de mari de la copiii supraponderali, minimalizandu-le abilitatile intelectuale. Mai mult, profesorii sustin ca un copil supraponderal este mai emotiv, mai putin capabil sa duca la bun sfarsit o tema, mai dezordonat si mai putin sociabil decat un copil cu o greutate normala. Aceiasi profesori au conchis ca, in general, oamenii nu se simt bine in compania obezilor.
Atitudinea negativa a profesorilor combinata cu dispretul colegilor au consecinte nefaste asupra copilului supraponderal, care va deveni vulnerabil si depresiv, preferand sa chiuleasca in loc sa infrunte inca o zi de discriminare.
Ce sa faci ca sa-l ajuti
Sprijina-ti copilul incetand sa il mai ranesti prin propriile tale prejudecati si da-i o mana de ajutor atunci cand are nevoie. Iata cateva lucruri pe care le poti face ca sa il ajuti pe cel mic sa faca fata discriminarii.
-Afla cauza obezitatii si investeste in sanatatea copilului tau gatind sanatos.
-Nu face comentarii negative referitoare la “grasi”, “grasime” si altele si nu ii cultiva complexele.
-Fii avocata tolerantei dar invata-l pe cel mic sa-l priveasca bine pe cel care il jigneste – cu siguranta ii va observa defectele. Explica-i ca nimeni nu e perfect si ca important este sa fim sanatosi.
-Aminteste-i cat e de valoros si cate calitati are. Intareste-i credinta ca nimeni nu are dreptul sa il trateze prost.
-Fii comunicativa si deschisa. Asta ii va servi drept incurajare sa vina sa iti marturiseasca necazurile lui.
-Daca refuza sa recunoasca faptul ca este tachinat, incearca sa afli punandu-i intrebari neutre, spre exemplu: “Ce ai facut astazi in pauza?”.
-Povesteste-i despre propriile tale experiente si despre felul in care erai tachinata. Evita sa te lamentezi si nu ajunge la concluzii dramatice, gen: “oamenii sunt rai”. Explica-i calm, folosind un ton optimist si punand accentul pe felul in care ai reusit sa depasesti momentul.
-Invata-l niste strategii de rezolvare neagresiva a situatiilor, punand in scena un mic joc de rol.
-Spune-i sa nu ascunda faptul ca este supus discriminarii, ci sa caute un adult – profesor sau supervizor, caruia sa-i marturiseasca problemele.
-Apara-ti copilul atunci cand asisti la o scena de tachinare sau auzi comentarii negative. Nu pune capul in pamant pentru ca astfel ii incurajezi complexele.
Este foarte important sa lucrezi si la mentalitatea ta si sa nu lasi preconceptiile sa te afecteze. De multe ori ne dorim ca micutul nostru sa fie perfect ca sa ne putem mandri cu el si uitam ca tot ce conteaza cu adevarat este ca el sa fie sanatos si fericit. Bucura-te de copilul tau, ajuta-l sa reuseasca in viata si fii recunoscatoare ca il ai. Sprijina-l, apara-l si ofera-i toata sustinerea de care are nevoie pentru a deveni un adult implinit.