Disfunctiile glandei tiroide genereaza de cele mai multe ori probleme de infertilitate in viata de cuplu. Fie ca suferi de hipotiroidism, fie de hipertiroidism – ambele sunt extrem de periculoase atat pentru sanatatea mamei, cat si pentru dereglarea functiei fertile a organismului.
Hipotiroidismul provoaca de cele mai multe ori cresteri de greutate, dereglari ale ciclului menstrual, scaderea randamentului ovulatiei, incetinirea metabolismului.
Hipertiroidismul genereaza de obicei dereglari hormonale grave – scaderea in greutate, ciclul menstrual neregulat, nervozitate, boli cardiace, ingrasare.
Potrivit medicilor femeile insarcinate care sufera de hipertiroidism prezinta un risc crescut de avort spontan ori de moarte a bebelusului in burtica mamei.
Simptomele disfunctiilor glandei tiroide sunt aparent usor confundabile cu simptomatologia unor boli similare:
- stare de oboseala;
- senzatia de maini si picioare reci;
- scaderea libidoului sexual;
- crestere in greutate;
- caderea parului;
Ori de cate ori observi astfel de simptome este indicat sa te prezinti la medicul specialist in vederea diagnosticarii afectiunii. Cu toate acestea, pot exista si situatii in care cuplurile reusesc sa aduca pe lume un copil intr-un termen relativ scurt, chiar daca mama prezinta dereglari ale glandei tiroide.