[imagebrowser id=1422]Diversificarea alimentatiei la bebelusi este o etapa peste care nu se va putea trece, fiind necesara inca de la varsta de sase luni, in cazul in care bebelusi a fost alaptat la san sau putin mai devreme in cazul in care a fost hranit cu lapte praf.
De ce diversificare atat de devreme?
Chiar daca, poate ca ti se pare devreme, diversificarea alimentatiei la bebelus este absolut necesara, pornind cu sase luni de viata. La aceasta varsta, portia de lapte a bebelusului nu va mai fi la fel de satioasa, nevoia de hrana a acestuia fiind mult mai mare. Cu toate ca diversificarea are loc destul de devreme, acest lucru nu inseamna, de fapt, ca vei renunta la alaptare, ce va putea fi continuata in paralel, chiar si pana la varsta de doi anisori, potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Cand ne dam seama ca bebelusul este pregatit sa primeasca hrana solida?
Diversificarea alimentatiei la bebelus nu se face la intamplare, tinandu-se cont de recomandarile medicului specialist. In principal, medicul va evalua starea de sanatate a bebelusului, va cunoaste daca acesta este sanatos pentru a primi hrana solida si va putea oferi cateva indicatii. De obicei, hrana solida a bebelusului ii este oferita acestuia doar atunci cand reuseste sa cantareasca sase kilograme. De asemenea, bebelusul supraponderal s-ar putea sa aiba cateva restrictii, interzicandu-i-se fainoasele, carbohidratii, dulciurile, fructele bogate caloric.
Cum introducem alimentele in diversificare?
Diversificarea trebuie sa respecte anumite reguli alimentare. Nu ii putem oferi bebelusului carne de porc in primele luni de viata, la fel cum nu ii vom oferi dulciuri ori fructe inainte de masa de legume.
Legumele si fructele sunt esentiale pentru sanatatea organismului oricarei persoane. Acestea pot fi introduse inca de la varsta de sase luni de viata, insa fara a exista o combinatie intre doua astfel de produse. Cu alte cuvinte, bebelusului i se va oferi o singura leguma sau un singur fruct in cantitati destul de reduse initial. Dupa ce observati ca nou-nascutul s-a obisnuit cu noul aliment si nu a manifestat niciun fel de reactie adversa va puteti indrepta atentia catre altul. Chiar daca sunt benefice pentru sanatatea organismului, nu ii oferiti in primul an de viata capsuni, cirese, zmeura intrucat prezinta un risc mare de alergii.
Carnea va putea fi introdusa treptat in alimentatia bebelusului. Oferiti-i carne de pui, curcan ori vita, pornind cu varsta de sapte luni. De asemenea, carnea va trebui bine pasata inainte. Pestele poate fi introdus chiar si la varsta de sase luni, nefiind cunoscute reactii adverse numeroase.
Branzica de vaci este foarte sanatoasa. O puteti prepara in casa, fiind sigura de continut.
Galbenusul de ou poate fi introdus dupa varsta de sase-sapte luni, bine pasat. Cu toate acestea, excesul este interzis. Se recomanda consumul a maxim doua galbenusuri pe saptamana. Chiar daca nu am amintit aproape nimic de albus, va trebui sa cunoasteti faptul ca acesta va putea fi oferit bebelusului mai tarziu, dupa varsta de un anisor, prezentand risc de alergii. Si produsele cu un continut crescut de gluten vor trebui evitate, cel putin pana la varsta de opt-noua luni de viata.
Fii prudent!
Atunci cand vine vorba de diversificarea alimentatiei bebelusului, parintii vor trebui sa fie extrem de prudenti si sa nu lase acest lucru la voia intamplarii.
Aveti grija la continut!
Nu ii oferiti niciodata alimente conservate ori cu un bogat continut de coloranti ori E-uri periculoase, fiind nocivi pentru sanatatea acestuia. Urmariti continutul produsului!
Aveti grija la termenul de valabilitate!
Cititi intotdeauna eticheta produsului si nu ii oferiti decat produse in termenul de valabilitate!
Ai grija la reactii!
Reactiile adverse trebuiesc atent urmarite si evaluate imediat de catre medic. Daca observi ceva schimbat, discuta cu medicul pediatru!