Cu ce sa incepi? Cand e bine sa ii dai prima masa solida? Care sunt riscurile? Cum sa reactionezi daca refuza meniurile? Cat sa ii dai sa manance si cate mese de lapte sa inlocuiesti? Atunci cand este momentul sa incepi diversificarea, vei observa ca ai mai multe intrebari decat raspunsuri. Specialistii te sfatuiesc ce sa faci si ce nu atunci cand incepi sa-i administrezi alimente solide bebelusului tau.
Cea mai importanta regula atunci cand incepi administrarea primelor alimente solide este sa nu te grabesti si sa ii oferi bebelusului meniuri potrivite pentru etapa de dezvoltare si crestere in care se afla. Primele mese solide nu sunt mese propriu-zise, ca in acceptiunea adultilor. Nu vorbim de cantitati insemnate – cateva lingurite de piureuri de fructe sau de legume vor constitui prima masa solida. Cand introduci primele alimente solide nu vei renunta cu totul la mesele de lapte, mesele vor fi inlocuite pe rand, la interval de cateva saptamani. Si chiar si asa, laptele va ramane alimentul principal pana dupa prima aniversare. Primele mese solide au rolul de a-i face celui mic cunostinta cu gusturi si texturi noi si a ajuta sistemul digestiv sa se maturizeze.
- Respecta regula celor 4 zile – lasa macar 4 zile intre alimentele nou introduse in meniu, pentru a putea observa eventuale reactii alergice sau intoleranta la alimentul respectiv.
- Nu-i oferi prima masa solida la prima ora, cand bebe este prea infometat pentru a avea chef de experimente. Nici seara nu este un moment indicat pentru a face cunostinta cu noi gusturi – oboseala se acumuleaza peste zi si cel mic va fi fustrat ca in locul lapticului pe care-l astepta sa intalneasca un nou gust. Specialistii spun ca a doua masa a zilei este momentul cel mai potrivit pentru a introduce primele solide.
- Cand ii dai primele dati hrana solida, pune piureul pe varful linguritei si baga-i lingurita doar putin in gurita, lasandu-l pe cel mic sa guste si sa se obisnuiasca cu noul gust. Nu-i umple lingurita si nici nu i-o impinge prea tare in gurita, il vei face sa vomite.
- Foloseste tacamuri din silicon sau din plastic (fara BPA) si nicidecum lingurite sau furculite metalice.
- Evita sa ii oferi piureurile direct din biberonul caruia ii pui tetina pentru hrana solida. Este mai bine ca cel mic sa invete sa manance cu lingurita si sa deprinda tehnica de a mesteca.
- Prepara-i masa pe loc, inainte de a-i servi piureurile, supita. Daca faci o portie mai mare de mancare, nu i-o servi direct din castronas, pune-i separat cantitatea pentru o masa. Atunci cand mananca direct din castronas, pana la masa urmatoare in recipientul respectiv se inmultesc rapid bacteriile.
- Tine cont de faptul ca bebelusul tau are stomacul de aproape 10 ori mai mic. Nu-i oferi un castronas plin cu mancare, chiar daca este pofticios. Ii suprasoliciti sistemul digestiv, inca imatur.