Trecerea la hrana solida sau trecerea la diversificare reprezinta o etapa deosebit de importanta in viata unui bebelus.
De regula, diversificarea va trebui facuta cu mare atentie de catre parinti in asa fel incat bebelusul sa fie scutit de eventualele neplaceri alimentare. In cazul in care optati sa treceti la diversificare mai devreme decat ar fi normal veti putea grabi dezvoltarea digestiva a bebelusului, cauzandu-i acestuia anumite afectiuni gastro-intestinale.
Potrivit specialistilor, diversificarea va trebui inceputa la varsta de 6 luni pentru bebelusii hraniti la san, la varsta de 5 luni pentru bebelusii hraniti cu lapte praf si abia la implinire a sase kilograme la bebelusii nascuti prematur. In cazul in care optati pentru trecerea la hrana solida va trebui sa cereti sfatul medicului si sa va asigurati ca bebelusul este perfect sanatos. De regula, diversificarea se va face treptat, introducand doar un singur aliment, in cantitati mici. Abia dupa trei-patru zile veti putea incerca un alt aliment in asa fel incat bebelusul sa fie ferit de alergiile alimentare. Cu toate acestea, incercati sa evitati sa introduceti un aliment nou pe inserat intrucat bebelusul poate avea dureri de burtica, tulburandu-i somnul.
In cazul in care bebelusul este mai grasut este indicat sa incepeti diversificarea cu sucul de fructe si morcov. Evitarea pastelor fainoase si a cerealelor reprezinta o alta recomandare a medicului pentru bebelusul supraponderal.
Bebelusii mai slabuti vor putea incerca masa de cereale si de paste fainoase, fara a se evita in acest fel painea din alimentatie.
Pentru inceput puteti incepe cu masa de fructe si branzica de vaci, la care se vor adauga treptat supa de legume si piureul cu carnita. Galbenusul de ou se va da doar pe sfert la inceput si numai dupa ce bebelusul s-a acomodat cu restul alimentatiei. Iaurtul simplu, mamaliguta cu branza si smantana vor putea fi introduse incepand cu varsta de sapte luni si numai dupa ce regulile diversificarii au fost respectate.